Cohen zoekt hulp bij banken voor bonafide maken van Wallen

Burgemeester Cohen van Amsterdam zoekt nieuwe financiers voor bonafide prostitutiebedrijven. Hij wil daartoe volgende maand een gesprek voeren met vertegenwoordigers van de Nederlandse banken....

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Nieuwe financiers zijn noodzakelijk om de rosse buurt van Amsterdam in leven te houden. Een groot deel van de ramen op De Wallen moet van Cohen dicht, omdat de exploitanten niet zouden deugen.

De sluiting is vooralsnog uitgesteld met minimaal een maand, omdat de exploitanten een kort geding hebben aangespannen. Medio januari komt de zaak voor bij de voorzieningenrechter in Amsterdam.

De voornaamste privéfinancier van De Wallen is Charles Geerts, die zelf eenderde van de ramen exploiteert. Na toetsing met de Wet Bibob (Bevordering integriteitbeoordelingen openbaar bestuur) is Geerts uit de gratie geraakt. Zijn vergunningen worden niet verlengd.

Hetzelfde geldt voor exploitanten die voor hun financiering afhankelijk zijn van Geerts, omdat zij voor bedrijfskredieten niet of moeilijk terecht kunnen bij het reguliere bankwezen. Een van hen exploiteert een pand aan de Ruysdaelkade in stadsdeel Oud-Zuid. Ook dit pand moet van de gemeente dicht.

In een persbericht laat Cohen weten dat de banken kunnen helpen de criminaliteit op de Wallen terug te dringen, indien zij bereid zijn bonafide bedrijven te financieren. Ook de vrouwen in de prostitutiebranche moeten de mogelijkheid krijgen een normale hypotheek te sluiten.

Woordvoerders van de grote banken en van de Nederlandse Vereniging van Banken zeggen dat elke kredietverlening een zaak voor de individuele bank is. Er zijn geen regels, anders dan dat zij zich aan de wet moeten houden. Prostitutie in Nederland is sinds 2000 gelegaliseerd.

Han Jahae, de raadsman van Geerts, vraagt zich af of bankiers bereid zijn kredieten aan de seksindustrie te gaan verstrekken. ‘Zelfs accountantskantoren zijn huiverig om seksexploitanten als cliënt te accepteren.’

Volgens Jahae is juist de gemeente medeverantwoordelijk voor deze terughoudendheid. ‘Aan de ene kant wordt de branche gelegaliseerd, aan de andere kant wordt ze voortdurend gecriminaliseerd. Geen wonder dat banken dan geen zaken willen doen.’

Jahae noemt zijn cliënt Geerts het beste voorbeeld: ‘Jarenlang deed de gemeente zaken met Geerts. Je kunt letterlijk zeggen dat ze regelmatig bij elkaar over de vloer kwamen. Er was overleg over bestemmingsplannen. Geerts hielp bij het bordeelvrij maken van de Geldersekade. Eer zijn nog veel meer voorbeelden die tijdens de rechtszaak aan de orde zullen komen. En ineens zou Geerts crimineel zijn, een witwasser. Nog steeds is het gissen naar het echte motief om Geerts aan te pakken.’

Cohen heeft inmiddels bekendgemaakt dat de sluiting van 37 horeca- en prostitutiebedrijven (alle gelieerd aan Geerts) pas het begin is. Na screening van lopende vergunningen voor hotels, restaurants, cafés en sekstheaters, volgt komend voorjaar een tweede ronde en later in 2007 een derde. De hele Amsterdamse prostitutiesector zal dan zijn doorgelicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden