Cohen wil voor raketafweer miljarden extra

De Verenigde Staten hebben woensdag aangekondigd dat zij miljarden extra willen uitgeven voor een raketverdedigingsprogramma. Dat programma moet het land beschermen tegen de groeiende dreiging van kleinere vijandige rogue states (schurkenstaten)....

Reuters

WASHINGTON

Minister van Defensie Cohen liet weten dat Clinton 12,5 miljard gulden wil spenderen over een periode van vijf jaar, bovenop de 7,4 miljard die daarvoor nu al beschikbaar is. Een besluit om een dergelijk systeem definitief te installeren zal niet voor volgend jaar worden genomen. Het systeem kan naar verwachting in 2005 operationeel zijn.

Cohen zei dat de dreiging toeneemt jegens Amerikaanse troepen die in het buitenland gestationeerd zijn en de Amerikanen thuis. De minister vindt de proef die Noord-Korea vorig jaar nam met zijn nieuwe Taepo-Dong 1-raket een sterk signaal dat Amerika zich moet voorbereiden.

Voor het installeren van het Nationaal Raket Defensie-systeem (NMD) moet het Antiraket Verdrag (ABM), dat Washington in 1972 met Moskou sloot, worden gewijzigd. Dit ABM-verdrag sluit het verdedigingssysteem zoals de Amerikanen dat nu willen uit. Tijdens de Koude Oorlog waren beide grootmachten het erover eens dat een verdedigingsschild het evenwicht tussen de kernmachten zou verstoren.

President Clinton verklaarde gisteren dat de VS trouw willen blijven aan het AMB-verdrag, maar vraagt Jeltsin in te stemmen met de voorgenomen extra uitgaven. Volgende week bezoekt minister Albright van Buitenlandse Zaken Rusland en zal dan het AMB-verdrag aan de orde stellen.

Het Witte Huis liet weten dat het NMD-programma in de verste verte niet lijkt op het zogenoemde Star Wars-afweersysteem dat Ronald Reagan meer dan tien jaar geleden voorstelde. Reagan wilde tijdens de Koude Oorlog een afweerschild om Amerikaanse steden te beschermen tegen een massale nucleaire aanval.

Het voornaamste doel van het NMD-systeem is de VS te beschermen tegen korte- en middellange-afstandsraketten. Medewerkers van Amerikaanse inlichtingendiensten vrezen dat landen als Irak en Noord-Korea dergelijke wapens hebben ontwikkeld.

Rusland heeft laten weten niet te zullen bezuinigen op het wapenarsenaal als het ABM-verdrag wordt geschonden. 'Iedere poging om onder het verdrag uit te komen, wordt door het ministerie van Defensie gezien als een schending van de stabiliteit', zei -generaal Leonid Ivasjov tegen persbureau Interfax.

Het door communisten gedomineerde parlement wantrouwt pogingen van de VS om het verdrag te wijzigen, want het heeft het ABM-verdrag altijd als het belangrijkste nucleaire afschrikmiddel gezien. De Doema haalde deze vrees altijd aan als voornaamste reden om de ratificatie van het START-2 verdrag uit te stellen, een overeenkomst tussen de twee grootmachten om het aantal nucleaire kernkoppen te verminderen. Washington heeft het START-2 verdrag wel geratificeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden