Cohen wil praten met SP; D66 niet

PvdA-leider Cohen wil praten met SP-leider Roemer over een mogelijk meerderheidskabinet. D66-leider Pechtold wenst beide heren een 'vruchtbare samenwerking' toe.

Van onze redactie

Of Cohen ook bereid is uiteindelijk samen met de SP en GroenLinks een alternatief regeerakkoord te schrijven, zoals Roemer voorstelt, laat de PvdA-leider in het midden.

‘Zoals ik vandaag opnieuw heb aangegeven in de richting van de informateur zijn er nog steeds verschillende meerderheidskabinetten denkbaar die mijn sterke voorkeur hebben boven een rechts minderheidskabinet’, schrijft Cohen aan Roemer. ‘Ik praat daarover graag met je verder. Wel hecht ik eraan op te merken dat voor ons in ieder geval naast GroenLinks ook D66 een voor de handliggende partner is.’

Nu niet aan de orde

D66 liet echter in de loop van de maandag weten nog niet met SP en PvdA om tafel te willen. ‘D66 sluit geen varianten zonder de PVV uit, maar een regeerakkoord schrijven met de SP is wat ons betreft op dit moment niet aan de orde’, aldus D66-leider Alexander Pechtold in een brief aan Roemer. ‘Ik wens Job en jou een vruchtbare samenwerking toe.’

Cohen hield tot nog toe de boot af in de richting van de SP. De PvdA wilde een paars-plus-kabinet met de VVD, GroenLinks en D66. De SP drong steeds aan op linkse samenwerking en bracht de Roemer-variant: een kabinet van PvdA, CDA, SP en GroenLinks met Job Cohen als premier. Maar Cohen stelde steeds dat zo'n kabinet geen recht zou doen aan de verkiezingsuitslag omdat drie van de vier partijen in zo'n samenstelling bij de verkiezingen verloren hebben.

Rutte, Wilders, Verhagen

Informateur Ruud Lubbers zal dinsdagochtend opnieuw de fractievoorzitters Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV) en Maxime Verhagen (CDA) ontvangen. Dat heeft een woordvoerder van de kabinetsformatie maandag gezegd. De informateur zal met hen de resultaten bespreken van de gesprekken die hij maandag voerde met de zeven andere (vice-)fractievoorzitters. Het is nog niet bekend wanneer Lubbers zijn eindverslag gaat uitbrengen aan koningin Beatrix.

Rutte, Wilders en Verhagen brachten vrijdag verslag uit bij de informateur over hun wens om te gaan onderhandelen over een minderheidskabinet. De PVV zou dan vanuit de Tweede Kamer het VVD/CDA-kabinet steunen.

Op de SGP na zijn alle andere fracties tegen deze optie, zo hebben zij maandag de informateur meegegeven, zeker omdat nog niet alle meerderheidsvarianten zijn onderzocht.

]]>

‘Spelregels’

D66-leider Alexander Pechtold heeft maandag ook zijn ‘verbazing en ontsteltenis’ kenbaar gemaakt aan informateur Ruud Lubbers. ‘Ik heb de informateur erop gewezen: laten we ons aan de spelregels houden’, aldus Pechtold maandag aan het begin van de middag na afloop van het gesprek met Lubbers.

Het zit de D66-voorman niet lekker dat zijn partij al jaren pleit voor een andere aanpak van de formatie en dat juist VVD en CDA - ‘partijen die elke vernieuwing tegenhielden’ - nu deze weg inslaan. Pechtold: ‘Wij zijn ervoor om de procedure op een adequate manier te moderniseren. Maar nu zeg je eigenlijk: vergeet de informateur, we zoeken het wel uit in de achterkamertjes.’ De aanpak van VVD, CDA en PVV holt volgens hem ook de rol van het staatshoofd in de formatie uit.

Pechtold heeft in het gesprek met Lubbers ook aangegeven waarom dit minderheidskabinet volgens hem geen goede zaak is: ‘Dit kabinet is niet stabiel en heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer, het gaat hervormingen niet doorvoeren, het polariseert en dit is slecht voor het aanzien in het buitenland’

PvdA-leider Job Cohen na een van zijn gesprekken met informateur Lubbers (ANP) Beeld ANP
PvdA-leider Job Cohen na een van zijn gesprekken met informateur Lubbers (ANP)Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden