Cohen weert lastpakken met pakket maatregelen

Notoire overlastveroorzakers mogen zich in een bepaalde wijk drie maanden niet vertonen. Er komen mobiele camerasystemen voor een snellere aanpak van lastpakken....

Dinsdag stuurde hij een brief naar de gemeenteraad, waarin hij erkent dat er sprake is van 'een grote maatschappelijke onrust' na de overlastincidenten vorig jaar in de Diamantbuurt en recent in twee andere wijken. In Amsterdam-Oost werd deze maand een homoseksueel uit zijn huis verjaagd door jeugdige buurtbewoners.

Cohen: 'Grote delen van de stad hebben te maken met diverse vormen van overlast. Dat vind ik onaanvaardbaar. Er bestaat al een scala aan mogelijkheden om de overlast aan te pakken, maar intensivering is nodig en mogelijk. Gezien de recente opeenvolging van incidenten ga ik mij de komende tijd intensiever met de overlast bezighouden.'

Voor een financiering van zijn voornemens heeft Cohen al een eerste reserve gevonden: conform de wens van de PvdA van afgelopen december wordt 500 duizend euro afgehaald van de 1,2 miljoen die waren bedoeld voor de viering van het ambtsjubileum van koningin Beatrix. Een van de coalitiepartners van de PvdA, het CDA, noemde dit voorstel destijds 'onzedelijk' en stemde tegen.

Cohen schrijft dat de samenwerking tussen politie, stadsdelen en centrale stad een stuk beter kan. In de Diamantbuurt werd dat vorig jaar oktober duidelijk zichtbaar toen het verantwoordelijke stadsdeel Oud-Zuid hardnekkig over 'een incident' bleef praten en niet door had dat de zaak met Bert en Marja snel escaleerde. Dit echtpaar ontvluchtte de buurt nadat Marokkaanse hangjeugd stenen door de ruit had gegooid.

Meldingen over overlast komen volgens Cohen niet altijd op de juiste plek binnen en niet elk stadsdeel is even bedreven in de aanpak van hangjeugd. Voor burgers is het niet altijd duidelijk waar ze met hun klachten terecht kunnen, aldus de burgemeester.

Verder kondigde Cohen aan dat hij een portefeuillehouder voor de hele stad wil aanstellen die zich uitsluitend gaat bezighouden met het bestrijden van overlast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.