Cohen verwerpt kritiek op Vreemdelingenwet

Staatssecretaris Cohen van Justitie verwerpt de kritiek van de Raad van State dat zijn nieuwe Vreemdelingenwet, waarin nog slechts één asielstatus bestaat, een Europese regeling in de weg staat....

Cohen is het daarmee niet eens. Hij heeft de vluchtelingenorganisatie Unhcr van de Verenigde Naties geraadpleegd en kreeg steun voor zijn nieuwe Vreemdelingenwet. De staatssecretaris werkt op het ogenblik aan een nadere Memorie van toelichting waarin hij zijn voorstel verduidelijkt. Hij is van mening dat het asielbeleid in de Europse lidstaten onderling zoveel verschilt, dat er geen grootste gemene deler te vinden is.

In de nieuwe Vreemdelingenwet van Cohen krijgen alle asielzoekers die in Nederland worden toegelaten, dezelfde tijdelijke verblijfsvergunning, die drie jaar geldt. Tijdens die drie jaar mogen zij werken en buiten een opvangcentrum wonen.

Zij mogen hun gezin laten overkomen, mits ze een inkomen op (minimaal) bijstandsniveau hebben. Nu is dat 70 procent van het bijstandsniveau. Een asielzoeker die drie jaar in Nederland is, kan een permanente verblijfsvergunning aanvragen.

Vluchtelingen uit oorlogsgebieden mogen op grond van een ontheemdenregeling één jaar in Nederland blijven, zij het zonder verblijfsvergunning. Als de situatie in hun land na dat jaar niet is verbeterd, kunnen zij een tijdelijke verblijfsvergunning aanvragen.

De Raad van State heeft kritiek op de ontheemdenregeling, omdat die een aanzuigende werking zou kunnen hebben. De regeling is het resultaat van een compromis tussen de regeringspartijen PvdA en VVD. Maar over dat compromis zijn de partijen het nog oneens. De VVD pleit voor een ruime toepassing van de ontheemdenregeling. De PvdA vreest juist dat asielzoekers die recht zouden hebben op een tijdelijke verblijfsstatus, te snel volgens de ontheemdenregeling worden behandeld.

Cohen beoogt met zijn nieuwe wet dat de procedures voor asielzoekers worden bekort en dat er een einde komt aan de mogelijkheid voor asielzoekers om door te procederen voor een steeds 'betere' verblijfsstatus. De eerste ministerraad na het zomerreces, half augustus, buigt zich over de nieuwe Vreemdelingenwet. Eind augustus wordt de wet voorgelegd aan de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden