Cohen struikelde over 'SP-light', Samsom doet een nieuwe poging

Toen Job Cohen verklaarde dat de PvdA en de SP veel gemeen hebben, werd hem dat niet in dank afgenomen. Nu doet zijn opvolger Diederik Samsom een nieuwe toenaderingspoging tot de partij van Roemer.

Begin februari bezochten Roemer (SP) en Cohen (PvdA) met premier Rutte een sociale werkplaats, een week later stapte Cohen op als partijleider van de PvdABeeld ANP

'Beste Job en Hans, zojuist las ik het interview dat jullie beiden aan Trouw hebben gegeven. Ik wil daar graag op reageren, want het is nogal verregaand wat jullie melden.' Zo begon PvdA-Kamerlid Frans Timmermans zijn e-mail aan partijvoorzitter Hans Spekman en toenmalig partijleider Job Cohen op 16 februari. Volgens Timmermans profileerden Spekman en Cohen de PvdA als 'SP-light'. Vier dagen later diende Cohen zijn ontslag in. Nu verklaart de nieuwe leider Diederik Samsom de liefde aan de SP en blijft het stil.

In het gezamenlijk interview op 16 februari in Trouw onder de kop 'Aanschurken tegen de SP' is de uitsmijter van Cohen: 'Als ik alles overzie, staan zij (de SP, red.) wat uitgangspunten betreft waar wij staan.' Dat schoot Timmermans in het verkeerde keelgat. Hij klom in de pen en schreef een mail. Die mail lekte uit naar de NOS en vervolgens was de crisis in de PvdA-fractie compleet. Cohen sliep er een weekend over en kondigde toen zijn vertrek aan. Een maand later werd Diederik Samsom door ruim de helft van de stemmende PvdA-leden verkozen tot opvolger.

Verkiezingen
In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen haalt Samsom voorzichtig de banden met de partij van Roemer weer aan. Achter hem zit nog steeds dezelfde fractie die zoveel moeite had met Cohen, maar naast hem staat ook nog partijleider Spekman die samen met Cohen het interview gaf aan Trouw. Na Samsoms verkiezing schaarden zijn fractiegenoten zich achter hem. Mogelijke kritiek die ze nu hebben, houden ze wijselijk voor zich.

Samsom zegt komende zaterdag in een interview in Elsevier: 'Ik zie inhoudelijke verschillen, maar ik zeg niet dat de SP minder goed is in besturen dan wij.' Hij zou 'net zo lief' een lijstverbinding aangaan met de SP en noemt dat 'een soort liefdesverklaring'. Door een lijstverbinding aan te gaan, maken partijen gezamenlijk meer kans op restzetels. Volgens Samsom zijn D66 en GroenLinks daarvoor niet meer de vanzelfsprekende kandidaten, omdat zij zijn opgeschoven naar rechts.

Hij ziet veel mogelijkheden om met de SP te besturen, 'ook op landelijk niveau', maar houdt ook een slag om de arm. 'Volgens de huidige zetelverdeling kunnen PvdA, CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie ook een meerderheid vormen.' Hij zegt geen vicepremier te willen worden in een kabinet-Roemer. Alleen als hij zelf premier kan worden, wil Samsom in de regering. Zo niet, dan blijft hij als fractieleider in de Tweede Kamer.

Roemer enthousiast
SP-leider Emile Roemer reageert enthousiast op de flirt van Samsom. 'Ik ben heel blij met dit signaal', zegt hij tegen de Volkskrant. 'Dit biedt kansen.' Hij noemt het een 'heel positief signaal dat nog nooit zo duidelijk is gegeven als nu.' Roemer vindt het te vroeg om te zeggen of hij wel als vicepremier onder Samsom in het kabinet zou plaatsnemen (in tegenstelling tot Samsom in de omgekeerde situatie).

Met medewerking van Remco Meijer, politiek verslaggever van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden