Cohen: Oudkerk ¿gehandicapt¿

De Amsterdamse burgemeester Cohen vindt dat onderwijswethouder Rob Oudkerk zich moet rehabiliteren ¿door keihard bezig te blijvenmet datgene waarmee hij bezig was.¿

ANP

De onthullingen over onder meer Oudkerks prostitueebezoek hebben de wethouder ¿een handicap bezorgd¿, vindt Cohen. ¿Hij moet kijken of hij daar overheen kankomen.¿Cohen zei dit zondag in het tv-programma Buitenhof.

Oudkerk heeft volgens de burgemeester mogelijkheden om zijn beschadigde positie binnen het Amsterdamse college weer op tebouwen. Cohen vindt de affaire rond Oudkerk ¿heel schadelijk¿. Hij verwijt de pers onzorgvuldig optreden, omdat berichten die volgens hem onjuist zijn blijvencirculeren.

Cohen sluit niet uit dat er sprake is van een gerichte beschadigingsactie tegen Oudkerk. ¿Hij is een uitgesproken man, met grote aanhangers en grote vijanden.¿Cohen zei verder dat hij ¿vorig najaar¿vernam dat Oudkerk prostituees bezocht, op de tippelzone aan de Theemsweg. Hij heeft tegen de wethouder gezegd dat hijzich daarmee kwetsbaar maakte. Oudkerk zelf vond het een privé-kwestie, aldus Cohen.

Cohen wil verder laten uitzoeken hoe politiegegevens over de PvdA-wethouder in depubliciteit zijn gekomen. Volgens Cohen ligt er in de affaire-Oudkerk 'onevenredigveel' privé-informatie op straat.

Hij sluit niet uit dat de gegevens afkomstig uit andere politiekorpsen dan dat van Amsterdam. Cohen heeft maandag een gesprek met zijn eigenkorpschef Kuiper.

De Amsterdamse PvdA zal de commotie over Oudkerk maandag bespreken. Vermoedelijk zal ook de Amsterdamse gemeenteraad nogmaals over de zaak praten.Een debat na de eerste onthulling liep goed af voor Oudkerk.

Oudkerk heeft zaterdag in een brief aan de Amsterdamse PvdA-leden zijn excusesaangeboden over de ontstane commotie over zijn persoon. Hij beseft dat de berichten over zijn privé-leven het aanzien van het openbaar ambt en de partij hebbenbeschadigd.

Oudkerk was zaterdagavond niet aanwezig op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Amsterdamse afdeling van zijn partij. Zijn excuusbrief is daar uitgedeeld onder deaanwezigen. Hij schrijft daarin een gesprek over zijn privé-leven te hebben gevoerd met columniste Heleen van Royen van Het Parool. Volgens hem is de grens tussenwat publiek en privé is de afgelopen week met voeten getreden en weet de pers feiten en fictie niet langer ordentelijk te scheiden.

De PvdA-wethouder herhaalt in zijn brief dat hij niet chantabel was en is en dat hij nooit iets onwettigs heeft gedaan. ¿Wat ik in mijn privé-tijd doe, wens ik als privé tebeschouwen en daarover leg ik alleen verantwoording af aan mijn gezin.¿

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden