‘Cohen moet afstand bewaren tot moskee’

CDA en VVD in Amsterdam hebben burgemeester Cohen verzocht zijn bemiddeling inzake de bouw van de Turkse Westermoskee onmiddellijk te staken....

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Zowel de de toezichthouder op de financiële markten (AFM) als de gemeente zelf doet onderzoek naar Milli Görüs. Cohen wil de uitkomst van beide onderzoeken niet afwachten en probeert het overleg tussen Milli Görüs en de projectontwikkelaar Het Oosten weer op gang te krijgen.

Het Oosten, oorspronkelijk een woningcorporatie, is de bedenker en uitvoerder van de Westermoskee. De organisatie ligt echter met Milli Görüs overhoop over de financiering. Cohen meent dat de Turkse Amsterdammers, volgens hem ‘ook al mogelijk slachtoffer van de zwendel met de groene fondsen’, extra gedupeerd zullen zijn indien de moskee er niet komt.

Cohen verklaarde donderdag in de gemeenteraad op de hoogte te zijn van het gerucht dat een topfunctionaris van Milli Görüs banden onderhoudt met het Egyptische Moslimbroederschap, een organisatie die door de AIVD wordt verdacht van staatsondermijnende activiteiten. Hij hoorde dat al ‘jaren geleden’, maar zag na eigen bevindingen geen aanleiding de onderhandelingen over de Westermoskee te staken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden