Cohen: man voor moeilijke tijden

‘Geweldige man’, schrijft mevrouw De Jong uit Zoetermeer. ‘Vast baken van wijsheid’, meent lezer Freeve uit Markelo. Kees Wielinga (Eindhoven): ‘Zeer bekwaam en evenwichtig bestuurder.’ Job Cohen, zo blijkt, is niet alleen in de hoofdstad populair....

Lezer Delmee uit Nieuwegein: ‘De beste Nederlandse burgemeester.’ Het had een haar gescheeld of Cohen (59) was deze maand in Wenen uitgeroepen tot de beste burgemeester ter wéreld. Vorig jaar was hij voor Time al ‘man of the year’.

Het kan niet anders: wie zich desondanks wat kritiek veroorlooft op de overal op handen gedragen Amsterdamse burgervader, is wat het stadhuis betreft kwaadaardig of op z’n minst niet goed wijs. Job, de beminnelijke, is the best!

Toch zijn er Amsterdammers die zich, met alle gevoelens van respect, geregeld in de ogen wrijven als zij hem in het openbaar horen optreden. Zoals deze week voor de door zijn gemeente gesubsidieerde stadszender AT5, zijn geliefdste medium.

‘Laten we nou eens ophouden’, zei Cohen, ‘om direct iedereen naar huis te sturen als er iets misgaat.’ Hij had het over Marijke Vos, zijn nieuwe milieuwethouder van GroenLinks, onder wier politieke verantwoordelijkheid het gifschip Probo Koala deze zomer de haven van Amsterdam mocht verlaten, nadat de helft van het geloosde gif weer was teruggepompt.

De gevolgen voor Ivoorkust zijn bekend. Oppositieleider Van der Burg (VVD) sprak deze week over ‘de zwartste bladzijde van het jaar voor de Amsterdamse politiek’. En waarom heeft dit geen gevolgen voor de wethouder Vos? Omdat, aldus Cohen, jurist van huis uit, ‘de wet- en regelgeving op milieugebied zo enorm ingewikkeld zijn’. Een externe expert die het falen van de Amsterdamse milieudienst onderzocht, had er volgens de burgemeester wel drie maanden voor nodig gehad om de materie te kunnen doorgronden. Elke Amsterdammer die het niet zo nauw neemt met de belastingen, zal voortaan tegen de inspecteur kunnen zeggen: ‘Maar uw regels zijn ook zo ingewikkeld.’

Zoals bijvoorbeeld Cohens voormalige wethouder van Financiën het vorig jaar deed, de VVD’er Frits Huffnagel. Hij moest het veld ruimen, nadat bekend was geworden dat de wethouder illegaal extra onkostenvergoedingen incasseerde, waarvan hij zei niet te weten dat hij de fiscus daarover had moeten inlichten. Huffnagel is uitgeweken naar Den Haag. Wat Cohen betreft, had hij in Amsterdam kunnen blijven. Het kwam de burgemeester bij wijze van hoge uitzondering op een schrobbering van de PvdA-fractie te staan.

Er zijn meer voorbeelden van de wijze waarop Job Cohen zijn op zichzelf voortreffelijke lijfspreuk ‘de boel bij elkaar houden’ ook toepast op terreinen waar een benoemde, dus niet-gekozen burgemeester niets te zoeken heeft. Legendarisch is inmiddels zijn weerzin tegen het wegsturen door zijn PvdA van wethouder Oudkerk, vaste klant van de tippelzone aan de Theemsweg, een locatie waar hij nota bene politiek verantwoordelijk voor was.

Op straat, onder zijn mede-Amsterdammers, doet Cohen het een stuk beter, al is hij bepaald niet zo spontaan als een recent promotiefilmpje op de stadszender wil doen geloven: Cohen die op straat aan willekeurige vuilnismannen vraagt hoe de zaken ervoor staan. Zijn voormalige locoburgemeester Geert Dales verwoordde het vlak voor diens vertrek naar Leeuwarden als volgt: ‘Socialisten weten heel goed om te gaan met de mensheid, maar hebben problemen bij het omgaan met mensen. Ook Cohen. Want met al zijn bij mekaar houden, is hij ook een man van zeer grote distantie en geslotenheid.’

Niettemin blijkt hij voor een meerderheid van de Amsterdammers de ideale burgemeester in moeilijke tijden. Juist in een stad die licht ontvlambaar is en onveranderlijk last heeft van misplaatste kapsones, komt de nuchtere en afstandelijke bestuurder Cohen goed tot zijn recht. Zijn doordachte optreden tijdens de uiterst gespannen sfeer direct na de moord op cineast Van Gogh voorkwam veel narigheid. Op zulke moeilijke momenten lijkt Cohen zelfs over een zeker charisma te beschikken – een onmisbare eigenschap voor zo’n functie.

Zojuist is Cohen – sinds januari 2001 in Amsterdam – officieel benoemd voor een tweede termijn. Hij maakte de aanstaande benoeming bekend vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar. Dit vroegtijdige nieuwtje was zonder twijfel van invloed op de monsterzege, die maand, voor zijn partij, de PvdA. Hetgeen weer eens bewijst hoe belangrijk Cohen ook is voor de sociaaldemocraten. Niemand zal daarom verbaasd zijn indien hij, wanneer partijleider Wouter Bos er helemaal niet meer uitkomt, alsnog naar Den Haag verhuist.

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam (ANP) Beeld
Burgemeester Job Cohen van Amsterdam (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden