Cohen maakt zich sterk voor één Europese asielprocedure

Nederland oefent grote druk uit op de andere Europese lidstaten om snel te komen tot een eenduidig asiel- en immigratiebeleid....

Nederland pleit ervoor dat lidstaten gelijke contracten sluiten met andere landen, ontheemden eenzelfde bescherming bieden en asielzoekers overal gelijk behandelen. Cohen bracht de Nederlandse boodschap dinsdag over tijdens een conferentie in Stockholm. Nederland zal dit standpunt tevens uitdragen op de Europese top over asielzaken, begin oktober in Tampere (Finland).

Nederland vindt dat de lat hoger moet dan het simpelweg coördineren. 'Afzonderlijk hebben de lidstaten te weinig middelen om de ontwikkelingen te beïnvloeden', zegt Cohen.

De staatssecretaris pleitte voor één Europese asielprocedure. Op weg daar naartoe moeten minimumnormen worden vastgesteld. Er moeten heldere regels komen voor eerste opvang, hoger beroep, duur van de procedure, rechtsbijstand en redenen om asielverzoeken ongegrond te verklaren. Ook moet de EU besluiten welke asielzoekers vluchteling zijn en welke voor het overige internationale bescherming behoeven.

Ook de regels voor bescherming van ontheemden in Europa liggen nog te ver uiteen, meent Cohen. De moeizame opvang van vluchtelingen uit eerst Bosnië en later Kosovo zijn er het bewijs van. 'Europa mag niet langer dralen op het punt van tijdelijke bescherming.' Nederland wil dat er afspraken worden gemaakt over een verdeling van ontheemden over de lidstaten én over de rechten die ontheemden hebben.

Ook de strijd tegen illegale immigratie wil Nederland gezamenlijk aanpakken. Volgens het Verdrag van Amsterdam kan informatie over mensensmokkel en mensenhandel worden uitgewisseld. Europa moet die kans volgens Cohen met beide handen aangrijpen. Tegelijkertijd moeten de Europese lidstaten mensensmokkelaars dezelfde straffen opleggen. Nationale experts moeten de kans krijgen buiten en in Europa aan het werk te gaan, bijvoorbeeld om te adviseren over valse documenten.

Migranten die vijf jaar rechtmatig in de EU wonen, zouden volgens Nederland zoveel mogelijk dezelfde rechten moeten krijgen als EU-onderdanen. Ook de normen voor gezinshereniging zouden in alle lidstaten dezelfde moeten zijn.

In Europa is het asielbeleid een zaak van de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken. Te beperkt, vindt Cohen, omdat zij niet vragen waarom mensen hun land ontvluchten. Andere politieke fora, zoals die voor Ontwikkelingssamenwerking, moeten erbij worden betrokken. Hij voegt eraan toe: 'We mogen ook niet vergeten dat Europa een deel van zijn welvaart juist heeft te danken aan de komst van mensen van buiten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden