Cohen: goed dat korpschef kritiek uit

Voorzitter Job Cohen van het Korpsbeheerdersberaad sluit zich aan bij de mening dat het debat in de Kamer over de Marokkaanse jeugd in Gouda buiten proporties was.

Tweede Kamerleden reageerden daarentegen verbolgen op de kritiek van Stikvoort. Die zei vrijdag in een interview in de Volkskrant dat de Tweede Kamer tweedracht zaait in de maatschappij. Hij stelde dat Kamerleden een tamelijk klein incident hebben opgeklopt. Volgens hem handelden Kamerleden uit de drang electoraal te scoren. ‘Ik ben klaar met politici die iets kleins heel groot maken en vervolgens zeggen dat de politie haar werk niet goed doet.’

Cohen, burgemeester van Amsterdam, heeft er geen enkele moeite mee dat Stikvoort zich op deze wijze heeft geuit. ‘Hij gaat voor zijn eigen mensen staan. Dat mag hij.’

Cohen weerspreekt niet dat de problematiek met Marokkaanse jongeren serieus is, ook in Gouda, en dat mensen daar last van hebben. ‘De politie doet er veel aan, maar dat is in het Kamerdebat over Gouda niet naar boven gekomen.’ Uitlatingen van politici dat het land in brand staat, het leger naar Gouda moet en dat de politie de urgentie niet voelt, zijn ook bij Cohen niet goed gevallen. ‘Het is goed dat Stikvoort dit weer terug heeft willen brengen naar de juiste proporties’, aldus de voorzitter van het Korpsbeheerdersberaad.

Tweede Kamerleden zeiden zich vrijdag ‘niet persoonlijk aangesproken’ te voelen door de uitlatingen van de korpschef. Ze namen uitdrukkelijk afstand van Stikvoorts aantijging dat ze de problemen in Gouda hebben opgeklopt om kiezers te winnen.

‘De korpschef is er niet om de Tweede Kamer te bekritiseren, maar om relschoppers aan te pakken’, aldus een ‘verbijsterde’ Laetitia Griffith (VVD). Volgens Coskun Cörüz (CDA) past het een politieman niet om de ‘toonhoogte’ in een Kamerdebat ter discussie te stellen. ‘Die bepalen we zelf.’

PVV-voorman Geert Wilders vindt dat Stikvoort moet worden gedegradeerd tot parkeerwachter, en wil een spoeddebat met de ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) over de uitspraken van de politiechef.

Kamerleden van met name PVV, CDA en VVD drongen vorige week aan op hardere maatregelen tegen jongeren die de Goudse wijk Oosterwei zouden terroriseren. Ze spraken over internaten en heropvoeding (CDA), de inzet van ‘vliegende brigades’ (VVD), en zelfs de inzet van het leger, ten koste van de missie in Afghanistan (PVV).

Maar korpschef Stikvoort richtte zijn pijlen op parlementariërs ‘van links tot rechts’. ‘Zijn kritiek is terecht voor bepaalde politici, maar hij moet niet alle Kamerleden over één kam scheren’, aldus SP-fractieleider Agnes Kant. Zij had juist kritiek geuit op de wijze waarop collega-Kamerleden elkaar trachtten te overtroeven in boude uitspraken.

PvdA-Kamerlid Atje Kuiken betoogde eveneens dat de politiechef generaliseert. ‘Ik snap dat hij baalt, want de gemeente Gouda en de politie doen er alles aan om de veiligheid te verbeteren. Maar de toon van het debat was niet mijn toon.’

D66-leider Alexander Pechtold liet weten dat hij met opzet niet aan het debat had deelgenomen, omdat hij voorzag dat andere partijen in het kielzog van Wilders de problemen in Gouda zouden uitvergroten.

Het is overigens niet duidelijk of de Raad van Hoofdcommissarissen, waarvan Stikvoort deel uitmaakt, diens uitlatingen steunt. Volgens voorzitter Aad Meijboom van de raad is er nog geen overleg geweest onder de leden en is er dus nog geen reactie mogelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden