Cohen: geen fout gemaakt, dus geen excuses

Volgens de nog steeds onbekende tipgeefster die vorige week de politie alarmeerde over dreigende aanslagen in een Amsterdamse winkelgebied was een van de verdachten de broer van een van de Madrid-daders (met video).

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Dit verklaarde burgemeester Cohen donderdag in de gemeenteraad. In maart 2004 richtten een groep Marokkaanse terroristen een bloedbad aan in de Spaanse hoofdstad.

De broer van een van deze terroristen zou vorige week donderdag, precies vijf jaar na Madrid, met nog twee man op weg zijn naar Amsterdam om in met name genoemde winkels explosieven tot ontploffing te brengen. Zeven in Amsterdam wonende Marokkaanse Nederlanders zouden er meer van weten. Zij werden in de loop van donderdag opgepakt.

De volgende dag, vrijdag, werd het zevental weer vrijgelaten. Ze hadden niets van doen met de door de tipgeefster genoemde ‘drie mannen met een personenbusje’.

Tekst loopt door onder video

]]>

Dankzij de advocaten van ‘de zeven van Amsterdam’ werd die dag bekend dat er ook onder hen familierelaties waren met de daders van Madrid. Zo zei advocaat Van Riet in de Volkskrant over de familierelatie van haar 19-jarige cliënt met een van de terroristen in Madrid: ‘De broer van de schoonzus van zijn vader’. Uit de toelichting van Cohen kon worden opgemaakt dat die relatie dus geen doorslaggevende rol speelde voor de Amsterdamse driehoek (Cohen, hoofdcommissaris Welten en hoofdofficier van justitie Bolhaar) om in actie te komen.

Het was de specifieke kennis bij de tipgeefster (en een tweede persoon met wie zij tijdens het telefoongesprek met de politie mogelijk ruggespraak hield) over de broer van een van de Madrid-daders, die volgens de tipgeefster drie winkels aan de Arena Boulevard wilde opblazen. Van die broer en zijn twee kompanen ontbreekt nog elk spoor. De nationale recherche is ingeschakeld om de tipgeefster en de door haar genoemde mannen en hun busje te traceren.

Met zijn verklaring wilde Cohen een ‘onbedoeld misverstand’ rechtzetten: dat er ‘licht zou zitten’ tussen zijn eerdere verklaring afgelopen maandag bij Pauw & Witteman en het interview met korpschef Welten op dezelfde dag in de Volkskrant.

In aanwezigheid van Bolhaar en Welten onderstreepte Cohen tot twee maal toe dat hij exact hetzelfde bedoelde te zeggen als Welten, namelijk dat de tipgeefster over kennis inzake Madrid beschikte ‘die niemand normaliter kent’.

Cohen zei ook dat de driehoek ‘de volgende keer onder dezelfde omstandigheden precies hetzelfde’ zal handelen. Hetgeen impliceert dat Cohen er niet over peinst zijn excuses aan te bieden aan de, zoals achteraf kon worden vastgesteld, ten onrechte gearresteerde zeven Marokkaanse Amsterdammers.

Wel komt er snel een gesprek van Cohen, Bolhuis en Welten met de zeven burgers, waarin hen zal worden uitgelegd waarom de driehoek handelde zoals ze heeft gedaan.

Job Cohen (Joost van den Broek / de Volkskrant) Beeld
Job Cohen (Joost van den Broek / de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden