Cohen geeft VVD lesje maatschappijleer

Even wethouder Van Poelgeest kietelen, dacht de VVD. Burgemeester Cohen van Amsterdam werkt niet mee...

Het was de bedoeling van de VVD om de wethouder van GroenLinks, voormalig actievoerder en studentenleider, à la Duyvendak te grazen te nemen. Maar Job Cohen, de burgemeester, greep in: ‘Ik hou wel van mensen die hun verleden niet verloochenen.’

Maarten van Poelgeest, de wethouder, had in de nasleep van het Duyvendak-debacle vorige week met veel mitsen en maren verklaard dat wetsovertreding bij bepaalde acties niet altijd fout en verkeerd zijn. Daarmee stelde hij zich recht tegenover politiek leider Femke Halsema, die elke wetsovertreding, van toen en van nu, principieel afkeurt.

De Amsterdamse oppositieleider Eric van der Burg (VVD) rook bloed en riep de wethouder woensdag in de raad op het matje. Of Van Poelgeest er bezwaar tegen zou hebben als er bij hem zou worden ingebroken om geheime documenten inzake de omstreden Noord-Zuidlijn te vergaren.

Anders dan Duyvendak ging Van Poelgeest niet door het stof. Zij het dat Cohen, namens het college, de regie in handen nam.

Cohen: ‘Het is duidelijk dat er opnieuw discussie is ontstaan over de betekenis van de jaren tachtig. De verleiding is groot om alles wat daarover nu gezegd wordt, één op één te betrekken op het heden. Maar juist omdat de historische context niet mag ontbreken, zou dat geen recht doen aan een ieder die deelneemt aan dat debat.’

Burgerlijke ongehoorzaamheid, zo onderwees de jurist Cohen, is van alle tijden, waarbij per definitie sprake is van wetsovertreding. En niet alleen door krakers. ‘In de loop van de geschiedenis komt het maar al te vaak voor dat het bewust overtreden van de wet als actiemiddel door individuele burgers, soms door politici of zelfs door overheidsdienaren, wordt gebruikt om veranderingen in de samenleving of anderszins gewenste doeleinden te realiseren.’

Essentieel, aldus Cohen, zijn de al in 1972 door rechtsocioloog Kees Schuyt geformuleerde criteria die zijn bedoeld ‘om te beoordelen of de daad past binnen de reikwijdte van de democratische rechtsstaat’. De VVD en het CDA sputterden nog wat na, de SP hield zich gniffelend afzijdig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden