Coerver Coaching in Nederland ingevoerd

Als hommage aan de meester van de techniektraining presenteert oud-prof André Wasiman vrijdag in de Kuip de Nederlandse tak van Coerver Coaching. Maar Coervers zoon is verontwaardigd. Hij weet van niets.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILLEM VISSERS

AMSTERDAM - Het is best vreemd: Coerver Coaching bestaat al in ongeveer 30 landen, waaronder Japan, Australië en de Verenigde Staten, maar pas vrijdag volgt het land van de in 2011 overleden naamgever Wiel Coerver zelf: Nederland.

Wasiman heeft de techniektrainers van de profclubs en andere belangstellenden uitgenodigd voor de officiële introductie van de methodiek. Zij, maar ook willekeurige amateurclubs, kunnen straks techniektrainers inhuren via zijn bedrijf Globaltechniques.

'We willen de stap naar het betaald voetbal kleiner maken, ook voor kinderen van 6 tot 17 jaar', aldus Wasiman, voormalig prof van onder meer Excelsior en Volendam. 'Voetbal is dynamisch en stelt steeds hogere eisen. Maar de basis blijft hetzelfde: het controleren van de bal in alle omstandigheden, het behouden van overzicht, schijnbewegingen, de voortzetting, passing, passeertechniek. Ook het mentale deel komt aan bod. We zijn klaar om de Coerver Coaching Methode aan te bieden.'

Dat bevreemdt Ben Coerver, de zoon van Wiel. 'Ik ben verbaasd', reageert hij. 'Ik wist niet dat Coerver Coaching echt ging beginnen in Nederland. Ik dacht dat we nog in onderhandeling waren. Waarschijnlijk zijn ze niet op de hoogte van de situatie of eenzijdig geïnformeerd.'

Wasiman weet inderdaad van niets. Hij en zijn compagnons Stuart Brown en Arlindo Morais hebben de Nederlandse licentie verkregen van Alfred Galustian en Charlie Cooke, die destijds via hun bedrijf SML LTD de wereldrechten op de naam en de methode kochten van Wiel Coerver. Diens zoon was daarbij toen niet betrokken.

Volgens afspraak bleef Nederland vooralsnog een blinde vlek op de landkaart van Coerver Coaching, om eventuele andere plannen voor Nederland niet te dwarsbomen. Na zijn vaders dood boog zoon Ben zich over de erfenis. Hij speelde onder meer met de gedachte de laatste serie dvd's van zijn vader, een volledig, lang uitgesponnen trainingsprogramma, tot handzaam formaat terug te brengen voor de Nederlandse markt.

'Ik wil dichter bij de ideeën van mijn vader blijven', aldus Ben Coerver. Zo richt Coerver Coaching zich ook op de recreant, terwijl de leraar zelf het hoogste nastreefde. Ook werkt Coerver Coaching met een ontwikkelingspiramide waarin de naamgever niets zag.

'Ik noem het identiteitsroof', aldus Ben Coerver, die zinspeelt op juridische stappen. 'Voor mijn vader stond persoonlijkheidsontwikkeling voorop, om via het voetbal een beter mens te worden.'

Wasiman: 'We proberen Coerver juist heel breed aan de man te brengen, maar alles in de geest van Wiel. Ere wie ere toekomt. We handelen uit respect voor Wiel. Hij zou toch ook hebben gewild dat zijn werk wordt voortgezet in Nederland?'

Ben Coerver zoon van techniektrainer Wiel Coerver

Wiel Coerver (1924-2011) behaalde in 1956 het kampioenschap in het betaald voetbal als speler, met Rapid JC, waaruit Roda JC voortkwam. Later, als trainer, won hij onder meer de UEFA Cup met Feyenoord, in 1974. Al tijdens zijn loopbaan als speler ergerde hij zich aan zijn eigen vaardigheid, die hij ongeschikt achtte. Hij ontwikkelde de zogenoemde Coerver-methode, in de volksmond kappen en draaien genoemd. Dat is te simpel gesteld. De oefeningen leiden op tot een technisch complete voetballer. Coerver benadrukte dat iedere speler volledige controle moet hebben over de bal, in elke omstandigheid. Daarnaast moet hij leren een tegenstander te passeren.

Meer dan kappen en draaien

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden