Coen Flink schittert in laatste rol

De gevierde, wat oudere acteur Lucas Bron (Coen Flink) speelt King Lear. Zijn zoon Petja (Pierre Bokma), leraar op een dovenschool, vertaalt de tekst voor zijn leerlingen in gebarentaal....

Jan Pieter Ekker

Vader gaat naarbinnen, zoon rijdt naar huis, waar hij niet veel later wordt gebeld door de politie: het huis van Lucas staat in brand. Petja en zijn dove vrouw Mathilde haasten zich naar de brandende villa. Petja ontloopt de brandweer, Mathilde wordt tegengehouden.

Terwijl Petja in de vuurzee naar hem zoekt, trekt Lucas' leven, in een langgerekte laatste seconde, aan de stervende man voorbij. In het surrealistische schouwspel dat volgt, zijn Lucas en Petja zowel toeschouwer als acteur. Vader dient in rap tempo af te rekenen met zijn verleden en zijn zoon een geheim op te biechten, maar hij draalt en draalt. Waan en werkelijkheid, toneelspel en het 'echte' leven, lopen prachtig in elkaar over; de apotheose is hartverscheurend.

Storm in mijn hoofd, geschreven en geproduceerd door Chiem van Houweninge, is de zwanenzang van Coen Flink, die kort na de opnamen overleed. Het leven imiteert de kunst.

Flink (Amsterdam, 1932), zoon van het acteurspaar Richard Flink en Mieke Verstraete, vertolkte op zijn 22ste al de titelrol in Shakespeares Hamlet, maar zwoer eind jaren zestig het toneel af. Sindsdien speelde hij voornamelijk televisierollen, in dramaseries van Frans Weisz zoals Bij nader Inzien, Op afbetaling en Het jaar van de opvolging, én in komedies als Zeg 'ns Aaa en Oppassen!.

In zijn allerlaatste rol speelt Flink een toneelspeler. Hij schittert als King Lear en Cyrano de Bergerac, maar ook als echtgenoot van een uitgerangeerde, in waanzin vervallen actrice (Will van Kralingen) en vader van Petja, die zijn leven anders inrichtte dan hij zich wenste.

Van Kralingen werd vorig jaar op het Nederlands Film Festival bekroond als beste actrice. Ze overtuigt als de jaloerse echtgenote Arkadina uit een stuk van Tsjechov en Roxane in Cyrano, vond de jury, maar ook als wanhopige, psychisch verwarde vrouw die slechts de dood zoekt.

Het is terechte lof, waar een beloning voor de hele cast nóg beter op zijn plaats was geweest: alle rollen, groot en klein, door acteurs als Jappe Claes, Gijs Scholten van Aschat, Carice van Houten en Suzanne Davina, zijn even fraai.

Zij excelleren in de regie van Frans Weisz, die andermaal bewijst zich op het toneel en achter de coulissen als een vis in het water te voelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden