Code THT03-19!

In het dagelijks leven ontmoeten we weinig gepocheerde eieren. Soms heeft een hotel ze bij het ontbijt. Stelregel: in een hotel onder de 250 gulden per nacht kunnen ze in de keuken geen ei pocheren en boven de 250 gulden denken ze vaak dat roerei net zoiets is en goed...

WOUTER KLOOTWIJK

Dat wil zeggen: de eieren lukken wel in ons culinair laboratorium, er komen mooi opdienbare gepocheerde eieren tevoorschijn, maar ze hebben allemaal een scheur in hun rok. Van het eiwit stolt een deel in sierlijke losse lappen in het kokende water in de pan. Ligt dat aan de eieren of aan de chef?

Afgelopen maandag stond in deze krant een advertentie met een grijnzende man, kaal hoofd, bril op, klompen aan. Een kwaliteitsboer, want een reclametekstschrijver moet ook wat verdienen. Dit geheel nieuwe boertype houdt een ei omhoog en zegt: 'Het bewijs van versheid.' Het gaat om een Viergranenei. Op elk ei van deze naam staat een code.

Bijvoorbeeld: THT08-03. En dat moet dan het bewijs van de versheid zijn. Maar de code zegt niks anders dan dat een ei op 8 maart alleen nog geschikt is om de minister van onderwijs mee te bekogelen.

Een ei is vers als het gelegd is en blijft een paar dagen 'zo goed als' vers. De leverancier van het Viergranenei weet precies de dag dat het ei gelegd is. Duitsers mogen die datum weten. Nederlanders niet. Op eieren naar Duitsland en Oostenrijk staat het er op. Wij Nederlanders zijn daar nog niet rijp voor.

Volgens de kwaliteitsboer denken wij dat een ei vijf dagen oud is als het vijf dagen oud is. En dat is 'commercieel niet aantrekkelijk'.

Wij laten ons daarom door de kwaliteitsboer wijsmaken dat een ei gegarandeerd vers is tot het rot is.

De THT-datum is de dag waarop een ei 28 dagen oud is. Wij kochten afgelopen dinsdag in een supermarkt drie doosjes eieren. Het minst oude ei was het Viergranenei. Het was acht tot negen dagen geleden gelegd.

Het scharrelei van eigen winkelmerk was tien of elf dagen oud. En een doos Graseieren - ook een merknaam - was er in twee leeftijden, negen en vijftien dagen oud. We lieten de oudste maar liggen.

Het lukte niet om van de eieren gave gepocheerde te maken. Ook niet als we azijn aan het kookwater in de pan toevoegden, zoals de boeken voorschrijven.

Voor gepocheerde eieren moet je om te beginnen echt verse hebben. Duitsers zien het meteen aan de datum. Wij moeten rekenen.

Als vandaag bij de kruidenier een ei van code THT03-19 te koop is: doen, dat is gisteren, of eergisteren gelegd en pas over vier weken, naar Europese maatstaf, niet goed meer.

We komen er op terug, en wie van pocheren weet, help!

Wouter Klootwijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden