Cocaïne, modder en de kleur van een mantelpakje

De jongste campagne tegen de Italiaanse corruptiebestrijders is verreweg de meest originele. Nog nooit was er immers een cocaïneraffinaderij in een politiekazerne aan te pas gekomen, laat staan een moddergevecht tussen twee vrouwen, een rechter en een ex-rechter....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Het jachtseizoen op de rechters die nog steeds de corruptie proberen te bestrijden, is weer volop open. Het startschot kwam van een oude jager met boter op zijn hoofd, Silvio Berlusconi. Die wil niet in een cel, maar op het presidentiële pluche. Een geruststellende gedachte voor hem is, dat de molens van de Italiaanse justitie tergend langzaam malen. Zo langzaam, dat de tegen hem lopende corruptiezaken gemakkelijk kunnen verjaren, zoals pas al een zaak tegen zijn broer Paolo is afgevoerd naar het archief.

Maar een Berlusconi wacht niet af. Hij probeert een wet erdoor te drukken die de processen sterk zou bemoeilijken. Tot zijn woede heeft een ander wetsvoorstel schipbreuk geleden, dat gevangenisstraf zou afschaffen voor illegale financiering van de partijen, een van de meest frequente corruptiedelicten. Maar in de commissie voor staatkundige hervormingen heeft hij uitstekend zaken kunnen doen met zijn ex-vijand, de linkse leider Massimo D'Alema.

In afwachting van een grondwetswijziging over een beknotting van de rechterlijke macht, heeft Berlusconi de aanval heropend op ex-onderzoeksrechter Antonio Di Pietro, nog altijd het symbool van de onkreukbaarheid en mogelijk een concurrent voor het presidentschap. 'Met alle bewijzen die ik justitie heb voorgelegd', riep de tv-magnaat tegen een zaal vol klappende partijgangers, 'zou ieder ander al lang in het gevang zijn beland.'

Berlusconi liet niet na zijn solidariteit te betuigen met Tiziana Parenti. Deze vroegere onderzoeksrechter van de Operatie Schone Handen heeft het als kamerlid voor Berlusconi's partij Forza Italia voortdurend aan de stok met haar ex-collega's van het parket van Milaan, die ze beschuldigt van schandelijke pressiemethodes. Met haar jongste uitval is tussen de stofwolken van beschuldigingen en verdachtmakingen een nieuwe politiek-justitiële oorlog begonnen.

Parenti beweerde dat onderzoeksrechter Boccassini aan een spijtoptant 577 duizend gulden heeft betaald om belastende verklaringen tegen haar af te leggen. De spijtoptant is een drugshandelaar die door de chef van een speciaal rechercheteam van de carabinieri in Genua, kolonel Riccio, gebruikt werd als infiltrant in het drugsmilieu.

Riccio zit sinds 6 juni gevangen. Hij verwarde drugsbestrijding met drugshandel, dreef in de kazerne een eigen cocaïnelaboratorium en gebruikte spijtoptanten en medewerkers als dealers. In deze mega-IRT-affaire zou Tiziana Parenti allesbehalve vrijuit gaan. In de tijd dat ze werkte op het parket van Savona bij Genua zou ze de cocaïne-kolonel hebben beschermd. Ze zou een affaire hebben gehad met een van zijn ondergeschikten. Een andere carabiniere zou het paar gul van cocaïne hebben voorzien.

De Schone Handen-rechters vinden de aantijging van Parenti tegen hun collega Boccassini absurd. Ze zien er de zoveelste poging in om de corruptiebestrijders beentje te lichten. Intussen heeft iedereen tegen iedereen aanklachten ingediend of een onderzoek ingesteld. En het laatste woord is nog niet gezegd over de hamvraag: was het mantelpakje van Boccassini geel of grijs?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.