Coca-Cola Life is iets vriendelijker voor het milieu

Hoe 'groen' is Coca-Cola Life die sinds begin dit jaar in de Nederlandse schappen staat?

Pieter Hotse Smit
null Beeld ANP
Beeld ANP

Een knalgroene verpakking en een populaire claim: 'ingrediënten van natuurlijke oorsprong'. Op het etiket een jong plantje, zojuist ontsproten. Coca-Cola beweert het niet met zoveel woorden, maar met een fles 'Coca-Cola Life' zou u zomaar kunnen denken dat u iets duurzaams in handen heeft. Is dat ook zo?

Eerst de inhoud. Het product bevat eenderde minder suiker (en daarmee calorieën) dan de gewone Coca-Cola die in de Benelux te krijgen is. Per halve liter 33,5 gram suiker in plaats van 53. Om de zoete smaak te behouden, is stevia toegevoegd. Het extract wordt gezuiverd uit de bladeren van de Stevia rebaudiana, ook wel honingkruid.

Voor het zuiveringsproces is een hoop energie en water nodig. Dit blijkt ook uit onderzoek van een van Coca-Cola's stevia-leveranciers PureCircle. Voor het verkrijgen van hun extract wordt bijna 100 keer meer CO2 uitgestoten dan bij de door Coca-Cola gebruikte Nederlandse bietsuiker, zegt Gerard Kramer, duurzaamheidsonderzoeker bij Blonk Consultants. Per kilo stevia is bovendien ruim 17 duizend liter water nodig, voor een kilo bietsuiker (overigens ook gewoon van 'natuurlijke oorsprong') zo'n 750 liter.

Product

Coca-Cola

Oordeel
**

Product

Coca-Cola Life

Oordeel

**

Product

Coca-Cola light

Oordeel

***

Milieuvriendelijk?

Daarmee is niet gezegd dat het toevoegen van stevia aan Coca-Cola Life rampzalig uitpakt voor het milieu. Stevia is veel zoeter dan eenzelfde hoeveelheid suiker. Om te weten wat het milieueffect is van het vervangen van 19,5 gram (eenderde) suiker per halve liter, is de stevia-dosering van belang.

Stevia is honderd maal slechter voor het klimaat, dus moet het gehalte onder de 0,195 gram liggen, wil Coca-Cola Life een verbetering zijn ten opzichte van de gewone Coca-Cola. Dat lijkt aannemelijk als we de bewering van Coca-Cola mogen geloven dat de gebruikte stevia 200 keer zoeter is dan suiker. 0,0975 gram zou genoeg zijn. Helaas, Coca-Cola wil niets zeggen over de dosering.

Coca-Cola Life smaakt even zoet, dus mogen we aannemen dat het een lichte milieuverbetering is ten opzichte van gewone cola. Een welkome: na sportdrankjes als Aquarius (ook eigendom van Coca-Cola) bevat cola het meeste suiker van alle frisdranken. In Coca-Cola Life zit nog altijd tweederde van die suikers. Stevia kan namelijk nog niet alle suikers in een product vervangen. Het is dan ook geen volwaardige vervanger van aspartaam, de kunstmatige zoetstof in Coca-Cola light.

Dit is maar goed ook. Aan het sober in grijs verpakte light-product kleven stukken minder milieubezwaren. Juist dankzij het ontbreken van suiker en stevia.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden