'COC staat nu voor Crisis Op Crisis'

Het broeit in de homobeweging COC. Wat het bestuur een arbeidsconflict noemt, zien anderen als een identiteitscrisis. 'De directeur is een heterotrut.'

COC staat voor Cultuur en Ontspanningscentrum, ongetwijfeld bedacht in een tijd dat homoseksualiteit zich nog diep verborgen moest houden. Inmiddels is COC een op zichzelf staand begrip, zo ver is de emancipatie kennelijk gevorderd. Maar columnist Rob Tielman suggereert op de website van Het Roze Rijk een alternatief voor COC als afkorting: Crisis Op Crisis.

Het broeit blijkbaar in de emancipatiebeweging. De laatste crisis zal door het federatiebestuur waarschijnlijk een arbeidsconflict genoemd worden. Maar als je de tegenstanders hoort, lijkt eerder sprake van een bestuurscrisis en misschien wel van een identiteitscrisis.

Toen Henk Beerten in 2001 aantrad als voorzitter wilde hij van het COC weer een toonaangevende organisatie maken. Het initiatief was te zeer verschoven naar Henk Krol en zijn Gay Krant.

'Het COC moest weer meetellen met Henk Beerten als boegbeeld', aldus een medewerker. Uit angst voor repercussies wil hij anoniem blijven. Na het conflict met directeur Liane Wubbels wordt het kantoorpersoneel geacht te zwijgen.

Om het COC weer toonaangevend te maken, moest het ledenaantal flink omhoog. In 2001 hadden de 24 lokale verenigingen samen achtduizend leden en een zesvoud daarvan was gewenst. Daarvoor werd Operatie Centurion ingezet, een grootscheepse en dure ledenwerfactie.

Maar Centurion heeft hoegenaamd niets opgeleverd, het COC timmert nog even zelden aan de weg en de naam van Henk Beerten doet ook al geen bellen rinkelen.

Om met het arbeidsconflict te beginnen: dat speelt zich af tussen directeur Liane Wubbels en het bestuur. Ze zijn ongeveer tezelfdertijd aangetreden en aanvankelijk was alles koek en ei, aldus een medewerker. Het ging mis toen Wubbels zelfstandigheid verlangde middels een directiereglement. Daarin worden de bevoegdheden van de directeur vastgelegd.

De discussie over het reglement heeft zich voortgesleept en moet de onderlinge verhoudingen danig hebben verziekt. Interne stukken maken er zelfs melding van dat een bestuurslid de directeur heeft uitgemaakt voor 'heteroseksuele trut' - blijkbaar een diepe belediging.

Dat directiereglement is er niet gekomen, wel een ontslagprocedure. Beerten wil daarover niets zeggen omdat het een arbeidsconflict betreft. Naar verluidt wordt Wubbels onzorgvuldig personeelsbeleid verweten, hetgeen het COC zou opzadelen met een tekort van een ton.

Hoe dan ook, het personeel heeft zich in een verklaring achter de directeur geschaard en sindsdien zou de sfeer onder leiding van een interim-manager om te snijden zijn.

Beerten houdt deze kwestie liever buiten de vraag of zijn bestuur wel adequaat opereert, maar tegenstander John Blankenstein doet dat niet. 'Als het personeel een maand achter de weggestuurde directeur blijft staan, is er echt wat aan de hand.' Overigens heeft het bestuur tijdens de bijzondere ledenvergadering van 5 juni het vertrouwen gekregen van alle federaties, exclusief Tilburg en Breda.

De oud-voetbalscheidsrechter wil samen met de opstandige afdelingen in Tilburg en Breda een alternatieve organisatie oprichten. Het COC is volgens hen een verkalkte club die de tekenen des tijds niet verstaat. Een van die tekenen is de onderdrukking van seksuele vrijheid in islamitische kringen.

COC'ers op het hoofdkantoor zien de oplossing in het vertrek van het bestuur. 'Zodat we met een schone lei kunnen beginnen.' Columnist Tielman, die de homo-discriminatie ziet toenemen, pleit ook voor gebundelde krachten. 'Het is in niemands belang om de oudste homo/lesbische emancipatiebeweging ter wereld aan interne problemen ten onder te zien gaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden