COC: incidenten LHBT-vluchtelingen lopen uit de hand

De incidenten waar homo's, lesbiennes en transgenders mee te maken krijgen in asielzoekerscentra (azc's) zijn ernstiger dan tot nu toe wordt gezegd in de media. Dat stelt Janneke van Maanen van homobelangenvereniging COC Midden-Nederland zondag bij Omroep Gelderland.

Gijs Hablous
Asielzoekers bij de grootste opvanglocatie in Nederland; Heumensoord bij Nijmegen Beeld anp
Asielzoekers bij de grootste opvanglocatie in Nederland; Heumensoord bij NijmegenBeeld anp

'Als er niet snel iets gebeurt voor homo's in azc's gaan er doden vallen', waarschuwt Van Maanen. 'Het begon met spugen en pesten, maar het escaleert, omdat de situatie langer duurt. We merken dat het aantal incidenten toeneemt, en dat de incidenten heftiger worden. We hebben grote zorgen dat er dodelijke slachtoffers gaan vallen.'

Van Maanen herhaalde nog maar eens de oproep die het COC al eerder deed: zorg ervoor dat LHBT-asielzoekers apart worden opgevangen om erger te voorkomen.

Lees ook ..

.. het interview van de Volkskrant met de homoseksuele asielzoeker Omar Abdulghani (+).

Kabinetsbeleid

In dezelfde uitzending bij Omroep Gelderland herhaalde VVD-Tweede Kamerlid Hayke Veldman nog eens het standpunt van zijn partij: geen aparte opvang voor LHBT-asielzoekers, want dan 'beloon je de daders'. Volgens Veldman zijn het de daders die apart moeten worden gezet.

Dit is ook de lijn die het kabinet volgt. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielzaken) liet de Tweede Kamer op 16 november vorig jaar al weten dat hij aparte opvang 'niet wenselijk' vindt, omdat het stigmatiserend kan werken en bovendien juist voorwerp van bedreigingen kan worden. Het is voor het kabinet een principekwestie: in Nederland wordt niet gediscrimineerd. Gebeurt dat toch, dan hoor je niet de slachtoffers af te zonderen.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) kondigde eind januari plannen van haar ministerie aan voor voorlichting over LHBT-rechten in azc's. Maar die voorlichting is niet voldoende, vreest Van Maanen van het COC.

Zet ze niet apart

'Homoseksuele asielzoekers worden apart gezet, zodat zij niet langer worden lastiggevallen door hun medevluchters. Dat lijkt mij een heel verkeerd signaal, want je hoeft geen profeet te zijn om te beseffen dat het probleem hiermee naar later wordt verplaatst', schreef Max Pam in zijn column (+).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden