COC-bestuur veroordeeld voor ontslag

Het landelijk bestuur van de homo-belangenvereniging COC mag directeur Liane Wubbels niet ontslaan. De betrokken partijen moeten in het belang van het COC het conflict met elkaar bespreken en zo mogelijk oplossen met hulp van een mediator (bemiddelaar)....

Volgens de kantonrechter in Amsterdam heeft het landelijk bestuur ten onrechte Wubbels op non-actief gesteld en aangedrongen op haar vertrek. Uit niets zou blijken dat Wubbels als directeur van het COC grote schulden heeft gemaakt en het personeel van de belangenvereniging heeft opgezet tegen het vijfkoppige bestuur.

Het landelijk bestuur had deze argumenten voor de ontslagprocedure aangevoerd. Volgens het bestuur is Wubbels verantwoordelijk voor een tekort van negentigduizend euro op de begroting van het COC. Ook zou zij het COC-personeel hebben aangespoord een brief te sturen met het dreigement het vertrouwen in het landelijk bestuur op te zeggen, als dit geen rekening hield met de wensen van de directeur.

Maar volgens verslagen van de accountant heeft het COC juist een winst van twintigduizend euro gemaakt. En volgens de rechter was op geen enkele manier hard te maken dat Wubbels actief betrokken is geweest bij de brief van het COC-personeel.

De rechter verwijt de bestuursleden onbehoorlijk bestuur en een onprofessionele houding. Daarnaast wil hij dat de bestuursleden Wubbels direct na haar vakantie in Spanje moeten laten terugkeren als directeur. Ook liet hij doorschemeren dat Wubbels een schadevergoeding toekomt.

De rechter acht de kans klein dat er nog sprake kan zijn van een werkbare relatie tussen het landelijk bestuur en de directeur. Er is volgens hem een ander bestuur nodig om de voorgenomen veranderingen bij het COC te bewerkstelligen. Toch adviseerde hij eerst met hulp van een mediator de onderlinge meningsverschillen bij te leggen.

Als mediator is oud-advocaat Theo Bremer gevraagd. Hij moet beide partijen op een lijn zien te krijgen over de wijze waarop het COC bestuurd moet worden. Op 15 oktober volgt dan een pro-formazitting.

Wubbels werd in 2001 directeur van het COC. Zij wist al snel de chaos in de ledenadministratie en de financiën op orde te brengen. Maar toen zij in 2003 terugkeerde van zwangerschapsverlof, was alles weer bij het oude. Leden van het landelijk bestuur zouden hun taken hebben verwaarloosd. Daarop stelde Wubbels dat er een bestuur op afstand moet komen. Het landelijk bestuur weigerde dat en wilde juist meer directe zeggenschap.

De bestuurscrisis heeft ertoe geleid dat honderden leden het COC de rug hebben toegekeerd. Ex-voetbalarbiter John Blankenstein, tot juni voorzitter van COC Haaglanden, besloot zijn eigen belangenvereniging te beginnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden