Cobrasoep moet uit het kookboek

'Ik zweer dat ik geen maaltijden zal klaarmaken die bereid zijn uit zeldzame wilde dieren.' Met deze eed hebben honderdtachtig congresserende Chinese koks in Peking het startsignaal gegeven van een campagne die moet voorkomen dat beschermde dieren hun bestaan eindigen in de keuken....

Jan van der Putten

De nationale actie onder koks is georganiseerd door de Chinese vereniging voor natuurbescherming. Ze streeft ernaar onder de ruim acht miljoen Chinese beroepskoks 3,2 miljoen handtekeningen te verzamelen. Daarmee zou tegelijk een nieuw Guinness-record op het gebied van handtekeningenacties zijn gevestigd.

Het eten van wildedierenvlees is vooral in Zuid-China een taaie gewoonte. Hoe wilder het dier dat je eet, denkt men daar, hoe sterker je wordt. Dat veel dieren die in de pot belanden tot beschermde, zelfs met uitsterven bedreigde, soorten behoren, is zelden een punt van overweging.

Zo is het bijna geëindigde Jaar van de Slang rampzalig geweest voor het betreffende dier. De 209 in China voorkomende slangensoorten dreigen ten onder te gaan aan de wonderbaarlijke afrodisische capaciteiten die hun, eenmaal verwerkt tot wijn of soep, worden toegeschreven. Alleen al in de zuidelijke stad Shenzhen wordt dagelijks tien ton cobra's en andere reptielen opgediend.

In 1999 hield de vereniging voor natuurbescherming een onderzoek naar de consumptie van niet-huisdieren. Slechts 13 procent van de opgegeten dieren kwam uit speciale fokkerijen, de rest uit de natuur. Ruim een kwart stond op de lijst van beschermde diersoorten. Forse boetes hebben die praktijk niet teruggedrongen. De koks moeten nu slagen waar de consumenten hebben gefaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden