Coberco wil Krause-schade gaan verhalen

De zuivelcoöperatie Coberco gaat proberen de financiële schade die het mogelijk oploopt in de affaire Heino Krause te verhalen op de directie, bestuurders en de accountant, Moret Ernst & Young, van deze voormalige onderneming....

ANP

ANP

ZUTPHEN

De vorderingen zijn de jongste stap in een al maanden slepend juridisch gevecht tussen Coberco en de Heino-Krause-boeren. P. Lakeman, die de veehouders bijstaat, noemt de vordering van Coberco onhoudbaar. 'Coberco slaat maar wild om zich heen.' Lakeman is voorzitter van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi).

Coberco nam de zuivelcoöperatie Heino Krause in 1991 over. De toenmalige leden (veehouders) van Heino beweren door die overname indertijd financieel zwaar gedupeerd te zijn. Lakeman heeft namens 212 boeren daarom een schadeclaim van 40 miljoen gulden ingediend bij Coberco. De rechtszaak daarover loopt al enkele maanden. In deze zaak heeft Coberco donderdag voor de rechtbank van Zutphen de voormalige directie, bestuur, raad van commissarissen en accountant van Heino Krause in vrijwaring opgeroepen. Als Coberco de schadeclaim moet betalen, hetgeen het zuivelconcern overigens fel bestrijdt, wil het die personen aansprakelijk stellen.

Daarnaast speelt de kwestie van een boete van 1,8 miljoen gulden Coberco vorig jaar kreeg opgelegd wegens een subsidiefraude door Heino Krause. Omdat Heino niet meer bestaat, is de vordering bij Coberco terecht gekomen. Het concern vecht die boete aan, maar heeft ondertussen al wel betaald, aldus een woordvoerder. Omdat Heino Krause de fraude heeft gepleegd, wil Coberco de boete verhalen op de ex-leden van die coöperatie.

In een reactie zegt Lakeman totaal niet onder de indruk te zijn van de stappen van Coberco. Hij bestrijdt dat de ex-leden en ex-bestuurders aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de boete of de schadevergoeding. Zowel de overname van Heino Krause als de subsidiefraude daar is volgens Lakeman gebeurd met medeweten en deels onder verantwoordelijkheid van de Coberco-directie. Niet de Heino-leden of -bestuurders moeten betalen, maar Coberco, stelt Lakeman.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden