Coalitietop negeert gehaktdag

Met ‘gehaktdag’ wil het maar niet lukken. Zit voor het eerst het voltallige kabinet klaar in de Tweede Kamer om verantwoording af te leggen over de begroting van vorig jaar, blijft de coalitietop collectief weg....

Van onze verslaggever

Het was juist de Kamer die Balkenende en zijn ministers en staatssecretarissen dwong om met zijn allen in vak-K te zitten, door een motie van VVD’er Blok. ‘Het hoogtepunt in het parlementaire jaar’, noemt de motie het debat over de vorige begroting, ook wel bekend als ‘gehaktdag’.

Dat woord hoogtepunt is overdreven, zegt Van Aartsen. ‘De taak van een politicus nú is om campagne te voeren voor de Europese zaak.’ Dittrich vindt het de taak van een volksvertegenwoordiger ‘om met Nederlanders in contact te komen’.

Vice-premier Zalm had het ‘wel prettig gevonden’ als de fractieleiders waren gekomen. LPF-Kamerlid Van As oordeelt harder: ‘Onbeschoft. Het smoesje van Van Aartsen dat hij campagne moet voeren, is natuurlijk te gek voor woorden. Hij kan na het debat ook folderen.’

Vinden ze gehaktdag misschien niet zo belangrijk? Verhagen kan het zich permitteren openhartig te zijn, het CDA stemde vorig jaar tegen de motie-Blok. ‘Wij vinden het onzin’, zegt zijn woordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden