Coalitiepartners verdeeld over loonbod CNV

De regeringsfracties in de Tweede Kamer hebben woensdag sterk verdeeld gereageerd op een bod van de vakcentrale CNV om volgend jaar genoegen te nemen met een eenmalige loonsverhoging...

Het CNV wil met de beperkte looneis de economie en de werkgelegenheid versterken. Door het voorstel blijft ook de koppeling tussen uitkeringen en lonen in stand. De vakcentrale wil namelijk een vast bedrag aan loonsverhoging voor iedere Nederlander. In reactie overweegt collegavakcentrale FNV ook een vaste loonstijging voor volgend jaar, zij het met een structurele doorwerking na 2004.

Het CDA reageert zeer verheugd op het CNV-bod. Volgens vice-fractievoorzitter Verburg kan het gebaar 'niet onbeantwoord blijven'. Als de andere sociale partners de lijn van het CNV overnemen moet volgens haar 'de overheid ook bereid zijn iets te doen'.

Verburg denkt aan concessies bij de ophanden zijnde wijziging van de WAO en bij de voorgenomen afschaffing van de fiscale aftrekbaarheid van prepensioenpremies. Op beide plannen bestaat scherpe kritiek bij de vakbeweging.

Coalitiepartners VVD en D66 zijn veel minder enthousiast over het voorstel van het CNV. Volgens vice-fractievoorzitter B. de Vries van de VVD is de bereidheid van het CDA om nu al over concessies te praten 'voorbarig, niet aan de orde en heel onverstandig. We moeten zeker niet de indruk wekken dat er veel te onderhandelen valt.'

Financieel specialist Bakker van D66 meent dat CNV-voorzitter Terpstra 'echt niet in de gaten heeft hoe groot de problemen van ons land zijn'. Het aanbieden van een eenmalige loonsverhoging in plaats van een structurele noemt hij weliswaar 'een stap in de goede richting', maar die is niet voldoende. 'Als het ooit noodzakelijk is geweest dat de lonen niet stijgen, dan is dat nu.'

Vanuit het kabinet werd woensdag terughoudend gereageerd op het CNV-bod. CDA-minister De Geus van Sociale Zaken zal het voorstel 'heel goed bekijken'. Hij noemde het op voorhand niet onbespreekbaar. Zijn VVD-collega Zalm van Financiën vindt het goed dat het CNV tot matiging bereid is. 'Maar helemaal geen loonstijging zou nog beter zijn.' De reactie van de CDA-fractie deed Zalm af als 'een hele snelle conclusie'.

In ruil voor het beperkte loonbod wil het CNV dat het kabinet de mogelijkheden van deeltijdontslag en deeltijdpensioen invoert. Met deeltijdontslag kunnen mensen in dienst blijven als er bij een bedrijf niet genoeg werk is. Zij krijgen dan voor de niet gewerkte uren een WW-uitkering. Met deeltijdpensioen kunnen oudere werknemers deeltijdwerk combineren met pensioen. De regeling stimuleert volgens de vakcentrale ouderen om langer door te werken.vHet CNV blijft tegen de kabinetsplannen om de fiscale stimulering van het prepensioen af te schaffen. Mocht daaraan worden vastgehouden, dan eist het een overgangsregeling voor mensen van 50 jaar of ouder. Ook de WAO-plannen van het kabinet moeten volgens het CNV veranderen.

CNV-voorzitter Terpstra dreigt de dialoog met het kabinet te beëindigen als er geen gehoor wordt gegeven aan de voorstellen. In dat geval eist het CNV volgend jaar een loonsverhoging die gelijk is aan de inflatie, vermeerderd met de stijging van de arbeidsproductiviteit. Bovendien dreigt de vakcentrale dan met acties.

De meeste bonden en werkgevers reageerden positief op de CNV-voorstellen. 'Het CNV zet de deur open om tot een gesprek te komen tussen het kabinet en de sociale partners', aldus VNO-NCW. MKB-Nederland noemt de voorstellen constructief. Voorzitter L. Hermans: 'Het is de eerste keer dat men uit de vakbeweging erkent dat er grote problemen zijn. Het is een opening.' MKB-Nederland ziet wel het liefst bevriezing van de lonen in 2004.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden