Update

Coalitiepartijen: Welten mag boerkawet niet negeren

AMSTERDAM - Het negeren van een eventueel boerkaverbod door de Amsterdamse korpschef Welten is zeer slecht gevallen bij de VVD, CDA en PVV.

In het interviewprogramma van Jeroen Pauw zei Welten gisteravond dat de politie in Amsterdam geen vrouwen met een boerka zal arresteren. De VVD wil dat hij zijn woorden terugneemt. De PVV wil dat hij 'zijn biezen pakt' als hij wetten weigert uit te voeren. Het CDA wil dat Justitieminister Opstelten hem op zijn mening aanspreekt.

Welten zei letterlijk: 'Het is een buitengewoon complex dilemma. Ik denk dat deze mevrouw zal worden aangesproken op het feit dat ze een boerka draagt, ik geloof er niet in dat wij vrouwen, laten we ervan uitgaan dat het een vrouw is - want dat kun je niet zien - dat we die gaan arresteren.'

Wet

Regeringspartij VVD en gedoogpartner PVV reageren verontwaardigd op deze woorden van Welten, omdat het kabinet nog dit jaar met een boerkaverbod zal komen. VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert zei in het Radio 1 Journaal dat een korpschef niet zelf kan uitkiezen welke wetten hij uitvoert. 'Dit kan gewoon niet', zei ze.

Ook PVV'er Hero Brinkman stelt dat Welten niet op deze manier prioriteiten kan stellen. 'De politie behoort ondergeschikt te zijn aan het bevoegd gezag'. PVV-leider Wilders reageerde vandaag via Twitter: 'Amsterdamse korpschef Welten moet wetten uitvoeren - dus ook het komende boerkaverbod - of zijn biezen pakken, vrijwillig of onvrijwillig!'

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk liet in de loop van de ochtend ook weten dat 'de politie gewoon de wet moet uitvoeren'.

Welten denkt dat het voorstel voor een boerkaverbod het überhaupt niet haalt. 'De situatie komt nog aan de orde in het parlement. En het is ook nog niet door de Eerste Kamer', zei hij.

Blijven nadenken
Op de vraag wat hij zijn agenten zal vragen te doen als die wet er wél komt - arresteren of niet, zegt Welten: 'Je moet als politie altijd zelf blijven nadenken. Wij zijn waakzaam en dienstbaar aan de waarden van de rechtsstaat. Dus even goed nadenken voordat je die stap maakt. Ik gebruik nog steeds mijn gezond verstand voordat ik een stap maak.'

Jeroen Pauw: 'Bent u burgerlijk ongehoorzaam aan het worden?' Welten: 'Soms wel.'

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.