Coalitiepartijen staan in conflict achter kabinet; Boze pg's overwegen ontslag te nemen

Het college van procureurs-generaal heeft zich zondag in een crisisoverleg beraden op zijn positie. De pg's wilden na afloop geen mededelingen doen....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

De uitlatingen van minister-president Kok over hun conflict met minister Sorgdrager van Justitie ('kinderachtig en onvolwassen') zijn de pg's in het verkeerde keelgat geschoten. Ze zijn in het weekeinde een diplomatiek offensief begonnen om hun verhaal te verduidelijken.

Sorgdrager overweegt niet alleen maatregelen tegen de in opspraak gekomen pg D. Steenhuis, maar ook tegen de voorzitter van de pg's, A. Docters van Leeuwen. De minister stuit hierbij op zowel technische als politieke problemen. Mocht zij besluiten hem te ontslaan, dan zal de politiek haar kunnen aanrekenen dat zijzelf Docters twee jaar geleden aantrok om het OM te reorganiseren.

Volgens het ambtenarenreglement (ARAR) kan een aantal maatregelen worden genomen. Er kan een 'overplaatsing in het belang van de dienst' volgen, of ontslag wegens onverenigbaarheid van karakters.

Voor iedere maatregel dient een rechtsgrond te zijn, die wordt getoetst door de rechter. Niet mag worden uitgesloten dat de maatregelen zich beperken tot de terugvordering van enkele taken en bevoegdheden.

Oorzaak van het conflict tussen Sorgdrager en de pg's is de vermeende belangenverstrengeling van Steenhuis inzake het rapport over de gezagscrisis in Groningen. Onderzoekbureau Bakkenist heeft Steenhuis als adviseur in dienst. Oud-kamervoorzitter D. Dolman concludeerde vorige week dat er geen concrete aanwijzingen zijn van belangenverstrengeling, maar dat Steenhuis niettemin de schijn niet heeft kunnen vermijden.

Aanleiding voor de hoog opgelopen ruzie met minister Sorgdrager is de toezegging van Dolman aan Steenhuis dat hij het rapport twee dagen kon bestuderen, voor het naar de Tweede Kamer zou worden gestuurd. Sorgdrager wilde het rapport donderdag echter direct sturen. Wat in eerste instantie een arbeidsrechtelijk verschil leek, liep donderdagavond daardoor plotseling uit op een gezagscrisis.

Politiek Den Haag is dit weekeinde achter Kok en Sorgdrager gaan staan. De Nederlandse Vereniging van Rechtspraak en een aantal vooraanstaande juristen verdedigen de positie van Steenhuis en van Docters van Leeuwen.

PvdA-fractievoorzitter J. Wallage zei in het televisieprogramma Buitenhof dat het openbaar bestuur laat zien dat de pg's te ver zijn gegaan. 'De minister moet erop blindvaren dat haar ambtenaren haar behoeden voor onheil.' Wallage gaf er blijk van geen hoge pet te hebben van de pg's. 'Veel mensen in de top van de ambtelijke organisatie denken dat er tussen Onze Lieve Heer en hen weinig zit.'

Coalitiepartijen PvdA, VVD en D66 moedigden dit weekeinde Sorgdrager aan in het nemen van stappen tegen Docters. VVD-leider Bolkestein vindt dat alle vier de pg's kunnen vertrekken. Hij vindt het 'onduldbaar' dat ze Sorgdrager onder grote druk hebben gezet. 'De gezagsverhoudingen op het ministerie zijn zoek.'

D66-fractievoorzitter T. de Graaf steunt partijgenoot Sorgdrager bij het nemen van harde maatregelen en zegt een ontslag van Docters niet uit te sluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden