Coalitiepartijen eens over werken op zondag

De coalitiefracties PvdA, VVD en D66 hebben elkaar gevonden op nieuwe wettelijke voorwaarden waaronder een bedrijf zijn werknemers mag verplichten op zondag te werken....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Volgens de oppositiefracties zet de coalitie de sluis naar ruimer werken op zondag wijd open. De PvdA meent echter dat in de nieuwe formulering de positie van werknemers juist beter beschermd is dan het kabinet en de fracties van D66 en VVD wilden.

Het kabinet heeft in de voorstellen voor de nieuwe Arbeidstijdenwet bepaald dat werknemers kan worden gevraagd op zondag te werken indien de aard van het werk of bedrijfsomstandigheden dat vereisen. Onder 'aard van het werk' wordt verstaan dat het in sommige bedrijven of beroepen noodzakelijk is op zondag te werken.

De discussie in de Kamer draait om de vraag wanneer sprake is van zodanige bedrijfsomstandigheden dat ook dan het werken op zondag kan worden gevergd. Volgens minister Melkert is niet werken op zondag de norm, maar als een bedrijf een order kan verwerven door tijdelijk op zondag te werken, dan moet dat kunnen.

D66 en VVD wilden een bepaling die de werkgever een nog ruimere vrijheid zou toekennen. De PvdA bepleitte eerder een inperking van het kabinetsvoorstel door van werkgevers te eisen dat ze instemming van de ondernemingsraad moeten hebben voor werken op zondag.

CDA, GroenLinks, SGP, RPF en GPV vrezen dat werken op zondag volgens het kabinetsvoorstel snel de norm wordt. Alleen het binnenhalen van een lucratieve order kan reden zijn regelmatig op zondag te werken.

D66 en VVD trokken hun eigen voorstellen in om de PvdA te steunen. De fracties deden dat om te voorkomen dat de PvdA de oppositie aan een meerderheid zou helpen bij voorstellen om het werken op zondag meer aan banden te leggen. De PvdA gaf op haar beurt steun aan een motie van D66 en VVD om flexibeler en langer werken mogelijk te maken voor de achthonderdduizend werknemers in Nederland die niet onder een CAO vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden