DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Coalitiekorset benauwt ChristenUnie en D66 in discussie over Lili's en Howicks

Tweede Kamerlid Joël Voordewind (CU).Beeld ANP

Goedemiddag,

Vandaag hield de coalitie ogenschijnlijk de gelederen gesloten in de discussie over de honderden andere Lili's en Howicks, maar dat was slechts schone schijn. Verder ziet het kabinet zich plotseling voor een simpele, maar ingrijpende keuze gesteld: willen we in Nederland alleen nog maar zomer- óf wintertijd?

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Ontvangt u deze politieke nieuwsbrief liever rechtstreeks in uw mailbox? Dat regelt u hier. 

DEBAT VAN DE DAG
De coalitie houdt vast aan streng kinderpardon...

Weer wat geleerd. ‘Er bestaat helemaal geen kinderpardon’, concludeerde Farid Azarkan (Denk) woensdagmiddag aan het eind van een vier uur durend asieloverleg in de Tweede Kamer. Het debat stond al langer geagendeerd, maar ging door de gebeurtenissen van afgelopen week grotendeels over de Armeense kinderen Howick en Lili. 

Hoe dat precies met het niet bestaande kinderpardon zit, legde staatssecretaris Mark Harbers van Justitie vanmiddag uit. De 'permanente regeling voor langdurig in Nederland verblijvende kinderen' mag in de wandelgangen nog wel kinderpardon heten, in de praktijk is het dat niet of nauwelijks. Van de 670 aanvragen voor kinderen werden er onder deze regeling maar 40 ingewilligd.

‘Precies de bedoeling’, aldus Harbers. De regeling is in zijn ogen alleen bedoeld voor zeer specifieke uitzonderingsgevallen. D66 en ChristenUnie hadden een ruimere variant in het regeerakkoord willen opnemen, maar slaagden daar niet in. VVD en CDA wilden op dit punt van geen wijken weten. En dus kunnen D66 en ChristenUnie nu niet anders dan voorzichtig klagen en verder braaf het kabinetsbeleid verdedigen.

...Maar D66 en ChristenUnie krijgen het benauwd

Joël Voordewind tijdens het debat over het asielbeleid.Beeld Freek van den Bergh

Zo gesloten als de coalitie de gelederen in het debat hielden, zo verdeeld zijn de partijen achter de schermen. Vooral D66 en ChristenUnie bevinden zich in een kwetsbare positie: hun achterbannen zien graag een ruimhartiger kinderpardon. Bij de ChristenUnie verzetten prominente lokale politici zich tegen de koers van het kabinet, terwijl de leden van D66 op het volgende partijcongres, in oktober, waarschijnlijk gaan stemmen voor een uitbreiding van het kinderpardon.

De Haagse realiteit biedt weinig hoop, concludeert verslaggever Frank Hendrickx in de Volkskrant van vandaag. 'VVD en CDA willen niet zwichten voor de onrust bij de twee andere coalitiepartners. Rutte en Buma hebben tijdens de formatie niet voor niets duidelijk gemaakt dat een streng migratiebeleid topprioriteit is; de onderhandelingen met GroenLinks zijn er zelfs op stukgelopen.' 

VVD en CDA zullen zich nog het meeste zorgen maken om CU-Kamerlid Joël Voordewind. Bekend is dat zijn partij hem vorig jaar slechts met grote moeite kon overtuigen om in te stemmen met deze coalitie. Tijdens de onderhandelingen probeerde Voordewind telkens het kinderpardon uit te breiden. Slechts na lang tobben legde hij zich erbij neer dat het huidige pardon werd gehandhaafd. 

Omdat de handtekening van de ChristenUnie onder het regeerakkoord staat, moet Voordewind zich inhouden. Tijdens het debat hield hij zich dan ook op de vlakte en verwees hij naar het onderzoek dat Harbers gisteren heeft aangekondigd.

Maar vanbinnen moet het borrelen. Bij Voordewind, en daarmee in de coalitie.

EXIT VAN DE DAG
Hennis laat Rutte eenzaam achter

Haar vertrek kondigde zij al eerder aan, maar vandaag was het dan echt de laatste dag van Jeanine Hennis-Plasschaert op het Binnenhof. Hennis, die eerst als minister van Defensie en later als Tweede Kamerlid voor de VVD in Den Haag rondliep, gaat in Irak de lokale vredesmissie van de Verenigde Naties leiden.

Zelf had Hennis het graag anders gezien. Een jaar geleden was zij nog in de running voor de post van minister van Buitenlandse Zaken, haar droombaan. Een zeer kritisch rapport over een mortierongeluk in Mali, waarbij twee Nederlandse militairen het leven lieten, gooide haar toekomstplannen om. Hennis trad af als defensieminister en een hernieuwde aanstelling in Rutte III lag te gevoelig.

Wie het waarschijnlijk ook graag anders had gezien, is Mark Rutte. Na mensen als Edith Schippers, Halbe Zijlstra en Ard van der Steur raakt de premier opnieuw een vertrouweling kwijt. Over zulke Haagse besognes hoeft Hennis zich niet meer druk te maken. Zij bekommert zich voortaan over het herstellen van de orde van Irak.

STEMMING VAN DE DAG
GroenLinks zet Hongarije de voet dwars

Een staande ovatie voor GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini, vanochtend in Brussel. Sargentini publiceerde eerder dit jaar een vernietigend rapport over de situatie in Hongarije, waar president Viktor Orbán een 'ware heksenjacht' tegen de democratie in gang heeft gezet. Naar aanleiding van dat rapport stemde het Europees Parlement vandaag voor het straffen van Hongarije

En dus kreeg Sargentini applaus, al benadrukte zij dat het haar niet om haar eigen prestatie ging. 'Ik ben enorm trots dat mijn Hongarije-rapport de steun krijgt van het Europarlement, maar het gaat om de rechten van de Hongaarse burgers.'

Omdat de autoritaire Orbán bar weinig op heeft met die rechten, stemde een grote meerderheid, 447 leden, voor het straffen van Hongarije. Onder hen waren ook de Europarlementariërs van het CDA die, omdat zij nu eenmaal in dezelfde Europese Volkspartij zitten, lang terughoudend waren in het veroordelen van Orbán. Toen het CDA in juni toch kritiek uitte, verbrak zijn Fidesz-partij de banden.

Het is overigens nog lang niet zeker dat er sancties worden ingesteld. De Europese Commissie en de lidstaten zijn nu aan zet. Pas als de lidstaten unaniem instemmen met het straffen van Hongarije, kan de regering-Orbán het stemrecht in de EU worden ontnomen. Voorlopig blijft het dus bij applaus voor Sargentini. 

EN DAN NOG DIT
Miljoenen tegen ongewenste zwangerschappen

ChristenUnie-staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Beeld ANP

Staatssecretaris Paul Blokhuis trekt 53 miljoen euro uit om ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Dat nu nog één op de vijf vrouwen in Nederland onbedoeld zwanger wordt, baart hem zorgen. 'Er valt nog extra werk te verzetten.'

Met het geld bekostigt CU'er Blokhuis een voorlichtingscampagne gericht op risicogroepen, zoals tieners, migranten en laagopgeleiden. Ook gaan scholen meer aandacht besteden aan voorlichting over veilige seks en anticonceptie. Wie toch onbedoeld zwanger wordt, moet makkelijker aan info en keuzehulp komen.

Over die keuzehulp is nog wel het een en ander te zeggen. Uit onderzoek van De Groene Amsterdammer blijkt dat Siriz, een hulpverleningsorganisatie die een groot deel van de subsidie voor hulpverlening rond abortus opstrijkt, vooral de eventuele spijt na een abortus benadrukt. 'Stel dat je later als 80-jarig omaatje terugkijkt op je leven, is dit dan ook de meest passende beslissing geweest?'

Kabinet moet kiezen: zomer- of wintertijd?

Het kabinet staat plotsklaps voor een ogenschijnlijk simpele, maar ingrijpende keuze: willen we in Nederland voortaan alleen nog maar zomer- óf wintertijd? De Europese Commissie wil zo een einde make aan het halfjaarlijkse klokverzetten in de EU. Stemmen de lidstaten met het plan in, dan moet Nederland uiterlijk maart volgend jaar laten weten of het in 2019 overschakelt op zomer- of wintertijd.

Omdat ieder land onder het voorstel zelf mag kiezen, dreigt de situatie te ontstaan dat de tijd in buurlanden Duitsland en België een uur voor of na die in Nederland loopt. Dat kan niet, vindt CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik, die een pan-Europese regeling voorstaat. 'We willen geen rommeltje. Burgers en bedrijven verwachten, verdienen en krijgen Europese eenheid.'

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.Beeld EPA

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief voortaan per e-mail ontvangen? Regel het hier heel eenvoudig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden