Coalitiegesprek met SP loopt stuk

Informateur Hoekstra ziet talrijke, zware en fundamentele verschillen...

Van onze verslaggevers Raoul du Pré en  John Wanders

DEN HAAG De verkennende coalitiebesprekingen tussen CDA, PvdA en SP zijn maandagmiddag stukgelopen. De verschillen tussen CDA en SP bleken te groot.

Volgens informateur Hoekstra, CDA-leider Balkenende en SP-leider Marijnissen zou het beginnen van inhoudelijke onderhandelingen slechts tijdverlies betekenen, omdat er geen stabiel kabinet valt te formeren met het CDA en de SP als coalitiepartners.

‘De verschillen zijn talrijk, zwaar en op onderdelen fundamenteel van aard’, zei de CDA’er Hoekstra. ‘Dat geeft onvoldoende vertrouwen en perspectief.’

‘Alles waarop Balkenende trots is, daar heb ik kritiek op’, zegt Marijnissen vandaag in een vraaggesprek met de Volkskrant.

‘Tussen Marijnissen en mij klikte het wel’, aldus Balkenende gisteren, ‘maar het gaat ook om de geloofwaardigheid van partijen.’

Een teleurgestelde PvdA-leider Bos zei als enige dat er wel degelijk onderhandeld had moeten worden. Hij vond dat Marijnissen ‘een gouden kans’ heeft laten liggen en noemde dat ‘onbegrijpelijk’.

Bos: ‘Dit was de enige kans voor de SP om in een meerderheidscoalitie met de PvdA een stevig links blok te vormen. Nu al weglopen nog voordat er zelfs maar onderhandeld is, vind ik te gemakkelijk. Dat de verschillen tussen CDA en SP groot zijn, wisten we twee weken geleden ook al.’

Informateur Hoekstra, die gisteravond verslag uitbracht aan koningin Beatrix, heeft ‘een hele lijst’ verzameld waarover CDA en SP ernstig van mening verschillen: de EU, Uruzgan, internationale samenwerking, het defensiebudget, lastenverzwaring voor het bedrijfsleven en inkomensbeleid. Hoekstra gaat nu andere mogelijkheden verkennen. Dat de twee grootste partijen, CDA en PvdA, daarbij weer centraal staan, is zo goed als zeker. De informateur zal opnieuw alle fractievoorzitters raadplegen.

GroenLinks kondigde aan dat zij vandaag in de Tweede Kamer een debat zal aanvragen met de informateur en de leiders van CDA, SP en PvdA. De fractie wil nadere opheldering ‘waarom het onderzoek naar deze meest logische combinatie zo snel kon mislopen’.

Met de ChristenUnie is GroenLinks een van de partijen die een kabinet van CDA en PvdA aan een meerderheid zou kunnen helpen.

Het is aannemelijk dat de PvdA nu scherper positie gaat kiezen in het overleg met het CDA. Al was het maar omdat de SP met 25 zetels in de Kamer straks vrijwel zeker weer in de oppositie zit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden