Coalitie volgt schoorvoetend plan Hermans

Alleen in uiterste noodgevallen kunnen onderwijsassistenten, begeleiders uit de kinderopvang, overblijfouders en andere mensen zonder lesbevoegdheid als invalkracht op de basisschool gaan werken....

Onder die voorwaarden gaan de coalitiepartijen PvdA, VVD en D66 akkoord met het plan van minister Hermans van Onderwijs om via het inzetten van onbevoegde invalkrachten het lerarentekort in de vier grote steden te verlichten.

De minister maakte dinsdag zijn voornemen bekend om bij scholen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht pools te vormen van mensen zonder pabo-diploma die op klassen kunnen passen als een onderwijzer ziek is en nergens een echte vervanger kan worden gevonden.

De minister wil zo voorkomen dat leerlingen naar huis worden gestuurd of worden verspreid over andere klassen. In de grote steden is dat aan de orde van de dag. Voor ruim eenderde van de onderwijzers die zich ziek melden, wordt niet op tijd een vervanger gevonden. De Amsterdamse basisscholen hebben Hermans zelf om hulp van buitenstaanders gevraagd.

Voor de pools komen mensen in aanmerking die 'in de nabijheid van de school verkeren'. Zij moeten minstens een mbo-diploma hebben en krijgen daarnaast een basiscursus voor ze in de pool worden toegelaten. Scholen zorgen dat er een noodprogramma klaarligt waarmee de leerlingen zelf aan de slag kunnen, onder begeleiding van de invaller. De eindverantwoordelijkheid ligt bij een bevoegde onderwijzer uit een andere klas, die intussen wel gewoon in zijn eigen klas kan blijven lesgeven.

PvdA, VVD en D66 stemmen schoorvoetend in met het plan. D66 vindt het een 'paardenmiddel'. Kamerlid U. Lambrechts van D66: 'Het is verschrikkelijk dat het nodig is, maar het is beter dan leerlingen naar huis sturen.' Dat vindt VVD'er C. Cornielje ook, al benadrukt hij dat het bij opvang moet blijven. 'Onbevoegden mogen geen les geven. Dat is een stap te ver.'

De oppositiepartijen CDA en SP wijzen het plan van de hand. CDA-Kamerlid M. van der Hoeven: 'Dit is niet handig van Hermans. Het lijkt een paniekreactie.' Het CDA zou liever zien dat de minister de 'rigide' regels rond vervanging van onderwijzers opheft, zodat het bijvoorbeeld voor vutters mogelijk wordt om in het onderwijs wat bij te verdienen. SP-Kamerlid H. van Bommel verwijt Hermans dat hij de kwaliteit van het onderwijs te grabbel gooit.

De Algemene Onderwijsbond (AOb), de onderwijsbond CNV en de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) hebben begrip voor de maatregel van Hermans. CNV-woordvoerder J. Duijnhouwer: 'Ik ga ervan uit dat Hermans voldoende kwaliteitseisen stelt aan de invallers. Het voordeel is dat zij snel kunnen worden ingezet. Voor de lange termijn is dit zeker geen oplossing. Daarvoor zal het kabinet nog veel meer moeten investeren in de kwaliteit van het onderwijs.'

AOB-voorzitter J. Tichelaar vindt dat Hermans het niet bij noodmaatregelen mag laten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden