Coalitie verliest meerderheid, raadslid Leefbaar Rotterdam naar moslimpartij

Als een donderslag bij heldere hemel is het Rotterdamse college van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA maandagavond zijn meerderheid kwijtgeraakt. Leefbaar-raadslid Mohammed Anfal stapt per direct over naar de door de islam geïnspireerde partij Nida.

Links Nida-fractievoorzitter Nourdin El Ouali, rechts het overgestapte raadslid Mohammed Anfal. Beeld Nida
Links Nida-fractievoorzitter Nourdin El Ouali, rechts het overgestapte raadslid Mohammed Anfal.Beeld Nida

Het Rotterdamse college had met 23 van de 45 raadszetels een krappe meerderheid. Anfal maakte zijn overstap bekend tijdens een fractievergadering van Leefbaar Rotterdam. De partij gaat nu van 14 naar 13 zetels. D66 heeft 6 zetels, CDA 3.

'Ik was naïef toen ik in 2014 bij Leefbaar begon', zegt Anfal in een door Nida verspreide verklaring. 'Ik werd raadslid om bij te dragen aan de stad, maar Leefbaar verdeelt en is niet goed voor Rotterdam. Leefbaar vergroot de kloven tussen bevolkingsgroepen, tussen geloven, culturen, arm en rijk. Ik wil goed maken wat ik kan voor de stad.'

Toch zegt hij ook dat Leefbaar in 2013 de enige partij was die hem hielp, toen hij als ondernemer in een juridisch conflict met de gemeente verzeild raakte. Het beeld dat Leefbaar racistisch zou zijn, stelde hij bij. Toch zegt hij nu dat binnen Leefbaar 'in het bijzonder een hekel bestaat aan moslims en de islam'. Anfal stelt dat hij een 'loyaal persoon' is.

Hij wilde Leefbaar 'niet zomaar opgeven, maar vooral mijn idealen en stad kan ik niet zomaar opgeven. Ondertussen inspireerde NIDA mij steeds meer. Zo'n overstap moet je goed overwegen en bespreken. Daar was tijd voor nodig. Beter laat dan nooit.' Over negen maanden zijn er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.

Politieke bekeerling

Nida, dat nu van twee naar drie raadsleden gaat, omschrijft zichzelf als een door de Islam geïnspireerde emancipatiebeweging die zich heeft ontwikkeld tot een Rotterdamse politieke partij. 'Nida' is een begrip uit de koran en betekent 'oproep' en 'stem'.

Fractievoorzitter Nourdin El Ouali over de overstap van Anfal: 'Een politieke bekeerling vlucht en klopt aan je deur. Wat moet je doen? Na een periode van intern beraad en bezinning, waaronder de ramadan, was er vooral begrip. Dit is een moedig en integer besluit en boven alles het beste voor Rotterdam.' De overstap komt op een gevoelig moment voor het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders.

Wethouders Adriaan Visser (D66) en vooral Ronald Schneider (Leefbaar) liggen onder vuur na een raadsenquête naar de miljoenenfraude bij het voormalige poppodium Waterfront. Daarover wordt later deze week gedebatteerd.

Wethouder Schneider werd door de gemeentelijke enquêtecommissie verweten 'geen specifiek inzicht in de bedrijfsvoering van de vastgoedorganisatie' te hebben gehad. Zijn aanblijven hangt af van voldoende steun in de gemeenteraad. Enkele fracties hebben zich al van hem afgekeerd.

Leefbaar Rotterdam zal bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 samenwerken met Forum voor Democratie van Thierry Baudet. De PVV heeft aangekondigd ook in Rotterdam mee te doen.

Het opgestapte raadslid Mohammed Anfal. Beeld ANP
Het opgestapte raadslid Mohammed Anfal.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden