Coalitie verdeeld over rapport, Leers blij

De coalitiepartijen PvdA, CDA en GroenLinks in de gemeenteraad van Maastricht reageerden zaterdag wisselend op de feiten en conclusies van het BING-rapport over burgemeester Gerd Leers.

GroenLinks zegt ‘verbijsterd’ te zijn over het feitenrelaas, waar het CDA juist heel mild reageert met betrekking tot partijgenoot Leers. De PvdA kon zaterdagmiddag nog niet reageren.

Voorzitter Gerdo van Grootheest van de raadsfractie van GroenLinks (vijf zetels) in Maastricht zegt met verbijstering het feitenverslag gelezen te hebben over het handelen van de burgemeester. ‘Het rapport leest als het script van een slechte B-film’, aldus Van Grootheest. Verbijsterd is GroenLinks met name over de gang van zaken tijdens de bezoeken van Leers aan Bulgaarse autoriteiten, rond een niet nagekomen belofte van de schenking van een brandweerauto aan de burgemeester van Byala en een tentoonstelling van Thracische kunst in Maastricht.

Voorzitter Jim Janssen van de CDA-raadsfractie (6 zetels) in Maastricht zei zaterdag juist blij te zijn met de conclusies van het BING-rapport over Leers. ‘Er is geen sprake van verwijtbare belangenverstrengeling, de conclusies zijn hoopgevend’, aldus Janssen. Het deel dat over de gang van zaken in Bulgarije gaat, leest volgens Janssen als een roman. ‘In plaats van een verwijt aan Leers over belangenverstrengeling krijg ik al lezende meer het gevoel dat de Bulgaarse partijen gebruik hebben gemaakt van Leers en zijn functie.’

GroenLinks wil tijdens de commissievergadering Algemene Zaken komende maandag opheldering over een aantal conclusies van het BING-rapport. De fractie wil van de onderzoekers onder meer weten waarom Leers uit beleefdheid bezoeken aan de Bulgaarse autoriteiten niet had kunnen weigeren, zoals BING concludeert. Ook wil de fractie weten wanneer en hoe het college van burgemeester en wethouders geinformeerd is over de Bulgaarse affaire.

PvdA-fractievoorzitter Manon Fokke wilde zaterdag nog niet reageren. De PvdA heeft in Maastricht dertien zetels. ‘Ik heb een grote fractie, beraad duurt dan wat langer’, aldus Fokke.

Leers is zelf met de conclusies van het rapport. Met name is hij verheugd dat het verwijt van ambtsmisbruik nu van tafel is, liet de woordvoerder van Leers zaterdagmiddag weten.

Leers zegt kennis te hebben genomen van de conclusie in het rapport dat in enkele gevallen de schijn van belangenverstrengeling niet te vermijden was, maar dat hierin van verwijtbaar gedrag van de kant van Leers geen sprake is, aldus zijn woordvoerder. Ook is hij blij met de conclusie dat hij steeds gehandeld heeft in de geest van de gedragscode inzake de integriteit van burgemeesters. Leers laat weten de behandeling in de gemeenteraad woensdag met vertrouwen tegemoet te zien.

Tegenover de onderzoekers van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten verklaarde Leers dat het terugblikkend onverstandig was zaken te doen met een van zijn ambtenaren. ‘Achteraf moet ik concluderen dat de aankoop niet verstandig is geweest. Ik zou dit, met de ervaringen van nu, dus nooit meer doen.’

‘Mijn gevoel bij het project is ook dat de Bulgaren de oplichters zijn. De betrokken ambtenaar zie ik eigenlijk ook als een slachtoffer.’

‘Het was wellicht raadzaam geweest om vooraf een worstcasescenario op te stellen. Ik vind dat doorgaans echter niet wenselijk. Dan word je een bange burgemeester. Dat wil ik niet zijn. Ik ben een burgemeester die zaken oppakt.’

Overigens ziet Leers af van zijn eerder wel aangekondigde aanwezigheid bij de vergadering van de commissie Algemene Zaken komende maandag. Het college heeft besloten dat de commissieleden maandag alleen aan de onderzoekers, en niet zoals eerst de bedoeling was ook aan Leers vragen kunnen stellen. ‘Leers hoeft zich geen twee keer te verantwoorden, dat doet hij woensdag in de raad al’, aldus de woordvoerder van Leers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden