Coalitie vecht met Republikeinse Garde

Amerikaanse infanterie-eenheden leverden maandag voor het eerst rechtstreekse gevechten met troepen van de Republikeinse Garde die zich tachtig kilometer buiten Bagdad hebben ingegraven...

Correspondenten meldden vanuit Bagdad dat er artillerievuur buiten de stad te horen viel. Het was onduidelijk of het om Iraaks artilleriegeschut ging, maar in ieder geval is het een teken dat er niet ver van de stad wordt gevochten. Tegelijkertijd voerden geallieerde bommen opnieuw zware bombardementen uit op stellingen van de Republikeinse Garde in de buitenwijken van Bagdad. Volgens het Pentagon was het voor het eerst dat B-1, B-2 en B-52 bommenwerpers tegelijk doelen onder vuur namen.

Bij de bombardementen werden ook enkele telefooncentrales en het ministerie van Informatie in het centrum van de stad onder vuur genomen. Volgens Iraakse woordvoerders kwamen vier burgers om, toen hun huis werd getroffen door een raket. Even ten zuiden van Bagdad zouden twintig burgers zijn omgekomen bij een raketaanval.

Amerikaanse troepen hebben gisteren zeven Iraakse vrouwen en kinderen gedood bij een controlepost langs de weg naar Najaf in het zuiden van Irak. Zes mensen raakten gewond. De soldaten namen de bestelwagen waarin de burgers reden onder vuur, toen de bestuurder weigerde te stoppen.

Eenheden van de Derde Infanteriedivisie kregen gisteren een strategische brug over de Eufraat ten oosten van Hindiyah in handen. De troepen namen tientallen Iraakse soldaten van de Republikeinse Garde gevangen. Sommigen van hen bleken afkomstig uit de Nebukadnezar-divisie, een elite-eenheid die bij Tikrit gelegerd is. Kennelijk is een deel van de divisie naar het zuiden gestuurd om te helpen bij de verdediging van Bagdad. Volgens het Pentagon is bijna driekwart van de luchtaanvallen nu gericht op de drie divisies van de Republikeinse Garde buiten Bagdad.

Eenheden van de 101ste luchtlandingsdivisie namen een vliegveld bij Najaf in, zodat de geallieerden die kunnen gebruiken als springplank voor operaties dichter bij Bagdad.

Verder naar het zuiden trokken Amerikaanse mariniers het stadje Shatra binnen, vlakbij Nasiriyah. Zij maakten jacht op een aantal hoge Iraakse officieren, onder wie een neef van Saddam Hussein, generaal Ali Hassan al Majid, die bekend staat als 'Ali Chemicali'. Hij is berucht wegens het inzetten van gifgassen tegen de Koerdische bevolking in 1988.

In het noorden voerden B-52 bommenwerpers zware bombardementen uit op Iraakse stellingen buiten de oliestad Mosul. Soldaten die naar de Koerden overliepen, vertelden dat de Iraakse troepen gedemoraliseerd zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden