Coalitie Vajpayee wint verkiezingen India De veelgeplaagde Indiase kiezers willen een stabiele regering. Daarom geven ze premier Vajpayee de absolute meerderheid. Maar zijn veelkleurige coalitie is geen garantie voor rust.

Een uit 24 partijen bestaande alliantie onder leiding van de BJP van premier Atal Bihari Vajpayee heeft bij de parlementsverkiezingen in India een absolute meerderheid behaald....

APAFP en Reuters

Voor een absolute meerderheid zijn 273 van de 545 parlementszetels nodig. Toen gisteren de stemmen voor 523 zetels waren geteld, had de Nationale Democratische Alliantie (NDA) er 288 veroverd, terwijl ze in acht districten op voorsprong stond. De Congrespartij en haar bondgenoten verwierven er 130 en hadden in vier districten een voorsprong. De ruim honderd resterende zetels gaan naar het 'Derde Front', dat voornamelijk uit linkse partijen bestaat.

Op eigen kracht behaalde de BJP geen beter resultaat dan in 1998, toen ze met 182 zetels de grootste partij werd. In de noordelijke deelstaten Uttar Pradesh en Punjab verloor de BJP. In Delhi daarentegen veroverde de BJP alle zeven zetels.

Vajpayee is de eerste zittende premier sinds Indira Gandhi in 1971 die van de kiezers mag doorregeren. Verwacht wordt dat de president hem begin volgende week zal vragen een nieuwe regering te vormen. Na de verkiezingen van februari 1998 wist Vajpayee dertien maanden in het zadel te blijven.

De door de BJP geleide alliantie stevent af op een grotere meerderheid dan waarop de vorige regering kon bogen. Maar ook deze coalitie bestaat weer uit een variëteit aan partijen: linkse, rechtse en regionale.

De regering-Vajpayee werd in april gewipt, toen de Aiadmk uit de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu haar steun opzegde. De Aiadmk, onder leiding van de vroegere filmster Jayalalitha, ziet haar zeteltal waarschijnlijk gehalveerd. Jayalalitha is nu een coalitiepartner van de Congrespartij. Ook de partner van de Congrespartij in de deelstaat Bihar leed zware verliezen.

De Congrespartij zelf behaalde het slechtste resultaat in haar bestaan, althans in zeteltal. Vooral in de deelstaten Maharashtra, Rajasthan en Andhra Pradesh waren de verliezen aanzienlijk. In Uttar Pradesh en in Karnataka ging de partij vooruit. Sonia Gandhi deed mee in kiesdistricten in deze deelstaten en won in beide gevallen. Ze zal een van beide zetels moeten laten schieten.

Sonia Gandhi gaf de nederlaag van haar partij ruiterlijk toe. 'Dit resultaat geeft reden tot zelfonderzoek en een openhartige evaluatie', verklaarde ze. Sommigen in de Congrespartij stelden haar positie als fractieleider ter discussie, de meesten betoonden echter onmiddellijk hun loyaliteit aan de weduwe van de in 1991 vermoorde Rajiv Gandhi.

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft Vajpayee donderdag gefeliciteerd met de overwinning van de BJP-alliantie. Sharif drong aan op hervatting van de besprekingen over Kasjmir. Ook de beurs in Bombay reageerde positief. Waarnemers verwachten dat de nieuwe regering het langer zal uithouden dan haar recente voorgangers.

Het tellen van de stemmen is woensdag begonnen. Vandaag wordt de uitslag bekendgemaakt, behalve van vijf districten waar pas op 28 oktober wordt gestemd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden