'Coalitie tegen IS en Iraakse leger bereiden herovering Mosul voor'

De door de VS geleide internationale coalitie en het Iraakse leger bereiden zich voor op een offensief om de Iraakse stad Mosul te heroveren. Volgens The Wall Street Journal moet de operatie dit voorjaar van start gaan. De op één na grootste stad van Irak, die 600 duizend inwoners telt, viel vorig jaar juni in handen van Islamitische Staat. Daarbij vluchtten veel mensen, onder wie christenen, soennieten en Koerden naar Dohuk en andere Koerdische steden.

Iraakse troepen in een trainingskamp buiten Mosul. Beeld reuters
Iraakse troepen in een trainingskamp buiten Mosul.Beeld reuters

Mosul is de grootste stad van het door IS uitgeroepen kalifaat en ligt op de grens tussen Noord-Irak en Oost- Syrië. Met regelmaat pendelen strijders heen en weer tussen de Syrische en Irakese gebieden, die in handen zijn van IS. De door de VS geleide coalitie voert met regelmaat luchtaanvallen uit op doelen van de Islamitische Staat in Syrië en Irak.

Afgelopen woensdag bestookte de coalitie verschillende doelen in Syrië en Irak, waarvan zestien in de Irakese stad Mosul. De Verenigde Staten willen daarmee de aanvoer van IS troepen en wapentuig tussen Syrië en Irak tegengaan.

De troepenmacht die deelneemt aan het offensief zal bestaan uit ervaren Irakezen militairen, Koerdische strijders (Peshmerga's), en door Amerikanen getrainde soennitische strijders. Zij worden klaargestoomd om in het voorjaar of aan het begin van deze zomer het offensief tegen IS in Mosul te beginnen. Dat zegt generaal Austin, een van de opperbevelhebbers die de operatie tegen IS leidt. Volgens hem zijn er signalen dat IS een serieus probleem heeft met het werven van nieuwe strijders.

Opleiden veiligheidstroepen

Volgens militaire functionarissen zijn de Verenigde Staten op vier verschillende locaties begonnen met het opleiden van nieuwe Iraakse veiligheidstroepen. Het gaat om ongeveer duizend Irakezen in de al- Asad-basis (provincie Anbar), 1800 in de Besmaya-basis (zuiden van Bagdad), 1300-in Taji basis (noord-Bagdad) en 300 Koerden in Erbil. Deze veiligheidstroepen zullen niet direct betrokken zijn bij het offensief op Mosul. Zij zouden de ervaren troepen moeten overnemen op hun posten rondom Bagdad en elders in Irak. De ervaren troepen kunnen vervolgens deelnemen aan het offensief op Mosul.

Generaal Austin zegt dat dat de twee Iraakse divisies, die het offensief op Mosul gaan leiden, de komende weken ondergebracht worden in trainingscentra van het Amerikaanse leger. Deze divisies zullen vier tot zes weken worden opgeleid om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het offensief. Amerikaanse functionarissen zeggen tegen The Wall Street Journal niet precies in te kunnen schatten over hoeveel strijders IS beschikt. Ze verklaarden dat de strijders van IS nog steeds grote delen van Noord en West Irak in handen hebben, maar veel gebieden zijn weer door de Koerden heroverd. Volgens berichten op Koerdische media zouden afgelopen twee dagen bij de gevechten rondom de Mosul-dam en het Dijila-front maar liefst 200 IS-strijders zijn gedood, onder wie 21 emirs. De Koerdische Peshmergastrijders zouden verschillende dorpen rondom Mosul hebben heroverd.

Koerdische Peshmergastrijders bij de uitlopers van Mosul. Beeld reuters
Koerdische Peshmergastrijders bij de uitlopers van Mosul.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden