Coalitie sluit de rijen: ook VVD sluit CO2-heffing niet uit

De oppositie slaagt er dinsdagavond in het klimaatdebat niet in de regeringspartijen uit elkaar te spelen. VVD-fractieleider Dijkhoff, die eerder via de media afstand leek te nemen van de klimaatdoelstellingen, benadrukt dat die doelen voor hem recht overeind staan. Om ze te halen, houdt hij nog alle opties open, ook de invoering van een CO2-heffing voor het bedrijfsleven.

Klaas Dijkhoff in debat met Lodewijk Asscher, Jesse Klaver en Lilian Marijnissen. Beeld Freek van den Bergh

Op zijn beurt ging D66-fractieleider Jetten, vorige maand nog door Dijkhoff weggezet als ‘klimaatdrammer’, niet in op uitnodigingen van de oppositie om nu al te pleiten voor zo’n CO2-heffing. Ook voor hem komt zoiets pas in beeld als volgende maand uit de doorrekeningen van het concept-klimaatakkoord blijkt dat er nu onvoldoende op tafel ligt om de doelstellingen te halen.

Zo schuift de coalitie de echte beslissingen nog even voor zich uit tot later in het voorjaar, als de berekeningen bekend zijn. Dijkhoff blijft wel benadrukken dat het maatschappelijk draagvlak onder burgers en bedrijven voor hem zwaar weegt. ‘We moeten nog decennialang draagvlak hebben in het land en in de politiek. Daarom moeten we behoedzaam opereren. Ik wil niet CO2 reduceren door onze economie en onze welvaart te reduceren.’

In het regeerakkoord gaan de regeringspartijen uit van 49 procent CO2-reductie in 2030. Het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving rekenen op dit moment uit of de voorstellen van de klimaattafels van Ed Nijpels voldoende reductie garanderen. ‘Als we dit voorjaar niet aan 49 procent komen, zullen we moeten kijken of we er met andere plannen wel komen’, aldus Dijkhoff. 

Bij voorbaat kiest hij niet voor een CO2-heffing voor de grote bedrijven, maar voor het boetesysteem dat de klimaattafels bedachten. ‘Het heeft best een charme dat je bedrijven de kans geeft te reduceren. Maar als straks blijkt dat het niet werkt in de uitvoering, dan komt de CO2-heffing in de discussie op tafel.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden