Coalitie provincie Utrecht sneuvelt

Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht is uit elkaar gevallen. Woensdag zegden PvdA en VVD het vertrouwen op in coalitiepartner CDA....

Het CDA stemde tegen een motie ingediend door PvdA, VVD, GroenLinks en de ChristenUnie. Met de motie, die aangenomen werd, wilden die partijen het college van Gedeputeerde Staten opdragen om de stad Utrecht zo ver te krijgen minimaal 15 duizend woningen in de polder te bouwen. De stad wil maximaal 7.500 huizen.

De statenfractie van het CDA vond ook dat meer woningen wenselijk zijn, maar wilde de stad daartoe niet dwingen. Op basis van de nieuwe wet Ruimtelijk Ordening heeft de provincie die macht sinds 1 juli wel.

Volgens de PvdA en de VVD loopt de samenwerking ook op andere fronten niet lekker. Er zijn meningsverschillen over onderwerpen als het belang van meer woningbouw in de provincie in het algemeen, en over hoe om te gaan met het het landelijk gebied en de bestuurlijke organisatie.

De coalitie van PvdA, CDA en VVD regeert de provincie Utrecht al 36 jaar. De VVD en PvdA willen een nieuwe coalitie vormen zonder het CDA.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden