Coalitie overstag: toch vóór verkiezingen gasdebat

VVD en PvdA gaan toch akkoord: volgende week al debatteert de Tweede Kamer over de gaswinning in Groningen, in plaats van pas eind maart na de provinciale verkiezingen.

Minister Kamp van Economische Zaken in de Tweede Kamer. Beeld anp
Minister Kamp van Economische Zaken in de Tweede Kamer.Beeld anp

Drie dagen op rij beet de voltallige oppositie zich vast in de regeringspartijen. Er moest en zou nog voor de verkiezingen een debat komen over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over ruim vijf decennia gaswinning in Groningen. VVD en PvdA hielden de boot af. Ze wilden wachten op minister Kamp van Economische Zaken, die voor eind maart een reactie op het onderzoek had beloofd.

Vandaag bleek dat de coalitie haar knopen had geteld en bij een derde verzoek van de oppositie alsnog akkoord ging. 'De afgelopen dagen hebben we kunnen zien dat de voltallige trukendoos van de oppositie is opengegaan. Dan kun je spelletjes blijven spelen of het debat aangaan in de Kamer', zei PvdA'er Jan Vos. Hij koos voor het laatste. VVD'er André Bosman stelde dat hij de oppositie de ruimte wilde geven om het debat te voeren.

Trukendoos

Druk uitoefenen op de voorzitter, dertigledendebatten aanvragen en intrekken, dreigen met hoofdelijke stemmingen. De oppositie deed er de afgelopen drie dagen alles aan om de coalitie te bewegen tot een debat over Groningen. De inzet was: voor of na de verkiezingen.

Lees hier hoe het politieke spel werd gespeeld.

Oppositiepartijen D66, SP en GroenLinks pasten inderdaad een opmerkelijke truc toe om de coalitie onder druk te zetten. Ze trokken al hun eerder aangevraagde dertigledendebatten in, zodat het minderheidsdebat over gas bovenaan de lijst van de voorzitter zou komen. Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren dreigde vervolgens met een hoofdelijke stemming over het debatverzoek.

De OVV presenteerde op 18 februari het resultaat van een jaar onderzoek naar een halve eeuw gaswinning in Groningen. De kritiek was stevig: decennialang zijn de risico's van gaswinning genegeerd en gebagatelliseerd, concludeerden de onderzoekers.

Risico's gaswinning genegeerd

Risico's gaswinning jarenlang genegeerd De Onderzoeksraad voor de Veiligheid concludeert in zijn rapport over de gaswinning in Groningen dat op de veiligheid nooit erg is gelet. Regiocorrespondent Jurre van den Berg reconstrueerde hoe het gevaar van aardschokken lang werd ontkend en, toen dat echt niet meer kon, gebagatelliseerd.

Lees hier zijn reconstructie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden