NieuwsVluchtelingen

Coalitie overstag: 100 vluchtelingen uit kamp Moria naar Nederland

Onder groeiende druk van hun leden gaan de regeringspartijen overstag: na koortsachtig overleg tussen de fractieleiders verklaart Nederland zich bereid om een groep van 100 vluchtelingen op te vangen uit het verwoeste vluchtelingenkamp Moria op Lesbos. Het gaat om 50 alleenstaande kinderen en 50 ‘kwetsbare volwassenen’.

Raoul du Pre
Vluchtelingen uit kamp Moria op Lesbos. Beeld AFP
Vluchtelingen uit kamp Moria op Lesbos.Beeld AFP

Daarmee lijkt Nederland zich te gaan aansluiten bij initiatieven die nu ook uit Frankrijk en Duitsland komen. De kinderen zullen door het kabinet worden uitgenodigd binnen het hervestigingsprogramma van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Die verdeelt elk jaar ‘de meest kwetsbare ontheemde vluchtelingen’ over 34 lidstaten. Voor Nederland gaat dat om zo’n 500 vluchtelingen per jaar die buiten de reguliere asielprocedure vallen. Zij komen op uitnodiging en volgens het regeerakkoord alleen als zij ‘zicht hebben op succesvolle integratie’. De VVD hecht er wel aan dat dat quotum blijft staan. Naarmate er meer kinderen uit Lesbos komen, kunnen dus minder andere mensen worden uitgenodigd. Ook heeft de VVD bij wijze van compromis afgedwongen dat de straffen op mensensmokkel worden verhoogd.

Meer details volgen later vanmiddag in een brief van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol en een daaropvolgend debat in de Kamer. Dat is inmiddels al twee keer uitgesteld omdat eerder op de dag onenigheid ontstond tussen de coalitiepartijen. De VVD heeft zich steeds verzet tegen opvang van asielzoekers uit Griekenland, maar zag zich geconfronteerd met drie coalitiepartners die nu toch in beweging wilden komen. ChristenUnie en D66 wilden dat al langer, het CDA sloot zich vandaag bij hen aan.

Het debat over de omstandigheden van de vluchtelingenopvang op de Griekse eilanden wordt al langer gevoerd, vooral in het linkerdeel van de Kamer, maar het kabinet toonde zich tot nu toe ongevoelig voor de oproepen om in elk geval de kinderen te bevrijden uit de kampen. Woensdag nog zei Broekers-Knol voet bij stuk te houden. ‘Het antwoord is nee. Nederland heeft altijd het standpunt gehad dat we geen mensen overnemen.’

Druk

Maar onder druk wordt alles op het Binnenhof vloeibaar, blijkt vandaag eens te meer. De lockdown van het vluchtelingenkamp ­Moria op Lesbos was dinsdagnacht de inleiding tot de verwoesting van het kamp. Opeens hebben duizenden asielzoekers, die er toch al erbarmelijk bij zaten, helemaal geen dak meer boven hun hoofd. Een acute humanitaire crisis op Europese bodem is het gevolg.

Het leidde tot herhaalde oproepen van een reeks vluchtelingenorganisaties aan de EU-lidstaten om hun verantwoordelijkheid te nemen. Ook Kinderombudsvrouw Margarite Kalverboer schaarde zich vandaag in dat kamp: ‘Nu de branden kamp Moria op Lesbos grotendeels hebben verwoest, is er eigenlijk geen andere keus meer. Het kabinet moet met de andere Europese regeringen actie ondernemen. Niet morgen of volgende maand, maar nu.’

Ledenoproep

In drie van de vier regeringspartijen deden de leden oproepen aan hun partijleiders om in actie te komen. Een petitie met die strekking van burgerbeweging De Goede Zaak was woensdag ruim 33.000 keer ondertekend. Voor de VVD ligt de kwestie echter politiek zeer gevoelig. De partij van premier Rutte concurreert op de rechterflank met PVV en Forum voor Democratie en moest eerder deze kabinetsperiode al onder grote druk van de coalitiepartners akkoord gaan met een kinderpardon voor zo'n 600 kinderen.

Lees ook:

De overeenkomst tussen Merkel en Macron
De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron zijn overeengekomen dat ongeveer 400 minderjarige alleenstaande asielzoekers uit het afgebrande kamp Moria op Lesbos naar het Europese vasteland zullen worden gebracht.

Het rookgordijn van de EU
In alle toonaarden verklaren de EU-lidstaten zich nu solidair met Griekenland. Dat is een rookgordijn, schrijft Raoul du Pré in het Commentaar.

Hoe de vluchtelingen van Moria bekneld raakten tussen internationale belangen
Dertienduizend vluchtelingen staan letterlijk op straat. Wat is de achtergrond van het overvolle kamp Moria?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden