Coalitie moet chaos in Irak voorkomen

Na de val van Bagdad vinden de Arabische leiders en de media dat de strijdkrachten van de coalitie rust en orde moeten herstellen om een bijltjesdag te voorkomen....

Asharq al-Awsat

Onder de kop 'Na de val van Bagdad' schrijft Asharq al-Awsat: 'Met het vallen van de centrale autoriteit in de Iraakse hoofdstad en de herhaling van de beelden van plunderingen, zoals in Basra, acht deze krant het van het grootste belang dat de coalitiepartners vasthouden aan hun verantwoordelijkheid veiligheid te verzekeren in alle Iraakse steden en dorpen. Deze verantwoordelijkheid kan niet worden ontlopen.' Het gaat volgens de krant niet alleen om het stoppen van de plunderingen maar ook om het moorden onder de Irakezen te voorkomen. 'Het is geen geheim dat velen bang zijn voor de 'moordgolf', de afrekening tussen burgers en de elementen van het ineengestorte regime,' aldus Asharq al-Awsat.

Al Thawra

Onder Syriërs groeit de vrees dat hun regime het volgende Amerikaanse doelwit zal zijn. Dit verklaart waarom de Syrische televisie als enige geen melding maakte van de val van het standbeeld van Saddam Hussein en in plaats daarvan een programma over islamitische architectuur uitzond. Detail: Syrië staat vol standbeelden van de president (de overleden Hafez al-Assad en zijn zoon).

Al Thawra, een belangrijke Syrische krant, verwijst indirect naar de val van Saddam Hussein met de kop: 'Op de klanken van de chaos.'

De agressie tegen Irak is in een gevaarlijke fase gekomen en heeft een wending gegeven aan het leven van het Iraakse volk. De strijdmachten veroorzaken chaos in de steden, dorpen en boerderijen en via luid geschal in de media roepen ze op wraak te nemen op alles wat de Irakezen is aangedaan, dit impliceert een terugkeer naar het Stenen Tijdperk.'

Al-Jazeera

De website van Al-Jazeera geeft via een samenvatting de reacties van de voornaamste Arabische leiders. Volgens de tv-zender zijn Arabische landen tegen een 'imperialistische regering' in Irak.

De Egyptische president Mubarak eist dat de Irakezen zichzelf besturen en geeft blijk van zijn medeleven met de lijdende Irakezen. Vervolgens benadrukt hij de noodzaak om zo spoedig mogelijk te komen tot een bestuur en regering van Irakezen die het land zullen overnemen. Hij hoopt hierbij op stabiliteit en wijst op de tragische situatie waarin het Iraakse volk zich bevindt, met name sinds drie dagen.

Bij monde van de minister van Buitenlandse Zaken verklaart de Saudische regering dat zijn land alleen zaken zal doen met een regering die is gekozen door het Irakese volk. Hij weigert antwoord te geven op de vraag of zijn land zaken zal doen met een Amerikaanse militaire regering die Irak tijdelijk zou besturen.

Mid-East online

Mid-East online heeft de meningen op straat in Cairo gepolst. De snelle val van Bagdad heeft geleid tot teleurstelling onder de Egyptenaren. Zij vragen zich af wat toch het geheim van de snelle val van Bagdad zouden kunnen zijn en kunnen niet geloven dat het verzet nu voorbij is. Veel Arabieren dachten dat Bagdad een moeilijk te nemen vesting zou blijken.

'Dit is de illusie waarin Saddam ons heeft laten geloven, voor en tijdens de strijd, terwijl de hoofdstad met vijf miljoen inwoners in een nieuw wereldrecord is gevestigd.' Een ander vraagt zich af: 'Waar is Saddam en waar is Al Sahhaf.' En nog een ander: 'We moeten erop voorbereid zijn dat ze binnenkort in Cairo arriveren.' Hij vertolkt de Egyptische overtuiging dat Irak slechts het begin is van het Amerikaanse imperialisme voor alle Arabische landen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden