Coalitie is razend over bijbaan van Ctsv-baas

D66 vindt dat de belangrijkste controleur van de sociale zekerheid in Nederland, W. Scherpenhuijsen Rom, zijn functie als voorzitter van het Ctsv moet neerleggen....

Van onze verslaggever

Onder druk van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken trad Scherpenhuijsen Rom deze week af als voorzitter van de raad van commissarissen van PinkRoccade. Hoogervorst vond die functie onverenigbaar met zijn voorzitterschap van het Ctsv, het college dat toeziet op de uitvoering van de WAO en WW.

D66-Kamerlid Schimmel vraagt zich echter af of hij niet beter zijn Ctsv-voorzitterschap had kunnen neerleggen, omdat de onkreukbaarheid van het toezicht op de sociale zekerheid is aangetast. Schimmel vermoedt dat het Ctsv de afgelopen jaren meer steken heeft laten vallen, waardoor het GAK allerlei strapatsen kon uithalen, zoals de buitensporige salarisverhoging die de bestuursleden zichzelf toekenden.

Begin januari werd bekend dat het GAK, dat meer dan de helft van alle WAO- en WW-uitkeringen verzorgt, zijn reeds geprivatiseerde automatiseringsbedrijf voor bijna 400 miljoen gulden verkoopt aan PinkRoccade. De politiek vreest dat hiermee premiegelden wegvloeien naar het particuliere bedrijfsleven.

Bovendien krijgt PinkRoccade zo een monopoliepositie in de sociale zekerheid. Samen met de automatiseringssystemen die het levert aan sociale diensten en arbeidsbureaus, heeft het dan 70 procent van deze markt.

Ook PvdA-Kamerlid Noorman-Den Uyl vindt dat de combinatie van functies 'gewoon niet kan'. Zij vraagt zich af waarom Scherpenhuijsen Rom deze 'kwetsbare positie' niet heeft weten te vermijden. VVD-Kamerlid Essers is het met haar eens. 'Zeker bij het Ctsv kan zo'n vermenging van functies niet. Waar kunnen we dan nog wel op vertrouwen?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden