Coalitie in Rotterdam van de baan

De verkennende gesprekken om te komen tot een Rotterdamse coalitie van PvdA, CDA, VVD en SP zijn mislukt. De VVD wil niet met de SP in een coalitie, de SP stelt te elfder ure aanvullende eisen voor deelname....

Van onze verslaggever Ron Meerhof

PvdA-leider Peter van Heemst en informateur Piet Boekhoud waren er tot vrijdagochtend van overtuigd dat de formatie van Van Heemsts ‘droomcoalitie’ vrijdagmiddag zou kunnen beginnen. De taart was al besteld, de kamer voor de persconferentie besproken.

Woensdag nog waren de partijen dichter bij elkaar gekomen, aldus informateur Boekhoud. De PvdA zegde VVD en CDA ieder twee wethoudersposten toe, de SP één en reserveerder er drie voor haarzelf. Donderdag kregen de onderhandelaars de gelegenheid hun achterban te raadplegen, vrijdag meldden ze de onverwachte uitkomst.

De VVD wil toch niet met de SP in zee. Volgens fractieleider Mark Harbers zijn de verschillen tussen zijn partij en de ‘extremistische’ SP te groot.

De SP eist een gebaar, als garantie dat de partij niet slechts mag aanschuiven maar ook daadwerkelijk invloed kan uitoefenen, aldus fractieleider Theo Cornelissen. De overige partijen zouden moeten toezeggen dat het herstructureringsplan voor Nieuw Crooswijk, opnieuw wordt bekeken.

‘Een enorme verrassing’, aldus Boekhoud. In een bitter getoonzette reactie zei Van Heemst ‘diep teleurgesteld’ te zijn over die opstelling, die hij ‘onverantwoord’ noemt. Hij spreekt van ‘een ernstige situatie’. En: ‘We kunnen nu alleen nog maar aankoersen op een college met een smalle basis.’ De fractie wil het weekeinde gebruiken om zich te beraden.

Indien Van Heemst inderdaad niet meer praten wil met zowel VVD als SP, blijven er niet veel mogelijkheden meer over. Eerder weigerde Leefbaar Rotterdam, tweede met veertien zetels, zelfs maar te praten met de PvdA, die achttien van de 45 zetels veroverde. CDA, VVD en SP hebben er ieder drie. De Rotterdamse raad, flink opgeschoond na de strijd tussen Van Heemst en Leefbaar-leider Marco Pastors, telt verder nog slechts GroenLinks (twee zetels), ChristenUnie en D66 (ieder één).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden