Coalitie in Japan houdt meerderheid

De regeringscoalitie van premier Yoshiro Mori heeft zondag bij de verkiezingen in Japan zestig zetels verloren, maar haar meerderheid in het parlement behouden....

AP en Reuters

In de aanloop naar de verkiezingen werd al verwacht dat de coalitie, ondanks de geringe steun voor Mori's kabinet, haar meerderheid zou behouden. De regeringspartijen voerden campagne met de belofte de enorme investeringen van de overheid in de economie voort te zetten. De oppositie heeft gewaarschuwd voor de grote schuldenlast die daardoor ontstaat. De Democratische Partij, de grootste oppositiepartij, zegt dat het beleid van de LDP de economische situatie niet kan verbeteren en heeft gepleit voor belastingverhoging.

Vooraf hadden de regeringspartijen zichzelf een doel van 254 zetels gesteld, het aantal dat nodig wordt geacht voor een stabiele regering. Gehoopt werd op 269 parlementariërs, waardoor de regering de controle zou behouden over alle parlementscommissies.

Het is de Liberaal Democratische Partij (LDP), die 233 zetels kreeg, niet gelukt de absolute meerderheid van 241 zetels te behalen. De partij is hierdoor aangewezen op de steun van de Nieuwe Komeito en de Nieuwe Conservatieve Partij (NCP).

De LDP had het lot van premier Yoshiro Mori aan de verkiezingsuitslag verbonden. De partij had zichzelf ten doel gesteld minstens 229 zetels te halen. Als dit aantal niet zou worden gehaald, had Mori het veld moeten ruimen. De partijsecretaris van de LDP, Hiromu Nonaka, zei in een interview: 'Deze uitslag betekent dat we de steun van de bevolking hebben. Daarom is het logisch dat de heer Mori aanblijft.'

Premier Mori is de afgelopen twee maanden mikpunt van kritiek geweest. Hij werd op 5 april aangesteld om de plotseling ziek geworden - en op 14 mei overleden - Keizo Obuchi te vervangen.

De opkomst bij de verkiezingen bleef steken op het voor Japan ongekend lage cijfer van 54,6 procent. Vier jaar geleden werd een laagterecord van 59,7 procent gevestigd. Het was voorspeld dat een lage opkomst ten goede zou komen aan de LDP, die de afgelopen 45 jaar vrijwel onafgebroken aan de macht is geweest en vooral op het platteland veel aanhangers heeft.

Hoewel de regering de strijd om de meerderheid in het parlement lijkt te hebben gewonnen is de oppositiepartij PDJ de grote winnaar. De Democratische Partij vergrootte haar zetelaantal van 95 naar 127 zetels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden