Coalitie houdt meerderheid

De regeringspartijen behouden hun meerderheid in de Eerste Kamer, ondanks verlies voor PvdA en CDA bij de provinciale statenverkiezingen....

Van onze verslaggever John Wanders

Grote winnaar van de verkiezingen van woensdag is opnieuw de SP. De partij van Jan Marijnissen verdrievoudigt in de Eerste Kamer in omvang en gaat van 4 naar 12 zetels. Na haar entree in de Tweede Kamer, in november vorig jaar, krijgt de Partij voor de Dieren nu ook een zetel in de senaat.

CDA-premier Balkenende reageerde opgetogen dat de regeringscoalitie kan blijven rekenen op voldoende steun in de senaat. Ook vicepremier Bos (PvdA) klonk opgelucht.

'Klote'
Niettemin toonde de PvdA-leider zich zeer teleurgesteld over het zetelverlies van zijn partij. ‘Minder mensen in de staten, dat is gewoon klote. Al had het nog slechter kunnen zijn als je de prognoses van de afgelopen week zag.’

Volgens vice-premier Rouvoet (ChristenUnie) hangt de winst van zijn partij vooral samen met de waardering onder kiezers voor de bestuurlijke verantwoordelijkheid die zijn partij nam.

Monsterverbond
In de voorbije weken dreigden SP en VVD met een monsterverbond in de Eerste Kamer onderdelen van het regeerakkoord te torpederen. Zou de regeringscoalitie haar meerderheid in de senaat hebben verloren, dan dreigde onder meer een blokkade van het moeizaam bereikte AOW-compromis.

Vice-premier Rouvoet (ChristenUnie) verklaart de winst van zijn partij uit de waardering onder kiezers voor de bestuurlijke verantwoordelijkheid die de CU nam.

Wilders
De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders deed niet mee aan de statenverkiezingen en daarvan profiteerde vooral de VVD. ‘Rutte mag in zijn handen wrijven, want ik heb hem gered’, vond Wilders.

‘Links is sterker geworden in de Eerste Kamer en dat is goed nieuws’, reageerde GroenLinks-leider Halsema.

Er zijn woensdag 564 nieuwe Statenleden gekozen. Op 29 mei kiezen zij de nieuwe Eerste Kamer. De opkomst was 46,3 procent, iets lager dan bij de vorige statenverkiezingen.

Jan Marijnissen viert zijn tweede grote verkiezingsoverwinning in een half jaar woensdagavond uitbundig. De SP verdriedubbelt haar vertegenwoordiging in de Eerste Kamer, van vier naar twaalf zetels. De SP vierde de uitslagenavond in café Dudok in Den Haag. (Joost van den Broek - de Volkskrant) Beeld
Jan Marijnissen viert zijn tweede grote verkiezingsoverwinning in een half jaar woensdagavond uitbundig. De SP verdriedubbelt haar vertegenwoordiging in de Eerste Kamer, van vier naar twaalf zetels. De SP vierde de uitslagenavond in café Dudok in Den Haag. (Joost van den Broek - de Volkskrant)
SP-partijleden, onder wie Agnes Kant (rechts), reageren opgetogen op de uitslag in café Dudok in Den Haag. (Joost van den Broek - de Volkskrant) Beeld
SP-partijleden, onder wie Agnes Kant (rechts), reageren opgetogen op de uitslag in café Dudok in Den Haag. (Joost van den Broek - de Volkskrant)
\N Beeld
\N

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden