Coalitie en bevriende oppositie verliezen meerderheid

Regeringspartijen VVD en PvdA houden met de constructieve oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP 36 van de 75 zetels over in de Eerste Kamer. De gedoogconstructie verliest haar meerderheid. Dat blijkt uit de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen.

null Beeld anp
Beeld anp

De 570 provinciale politici die in maart door de burger zijn gekozen, brachten vandaag hun stem uit op kandidaten voor de Eerste Kamer. Door strategisch stemgedrag had de uitslag vandaag iets kunnen afwijken van de keuze van het electoraat in maart. Statenleden hebben de vrijheid om op andere partijen te stemmen, maar uit het resultaat blijkt dat ze het stemgedrag van hun kiezers hebben gevolgd.

Regeringspartijen VVD en PvdA kwamen de afgelopen tweeënhalf jaar in de Eerste Kamer al zetels tekort voor een meerderheid, maar wisten steun te verwerven van D66, ChristenUnie en SGP. Met dertig coalitiezetels en acht 'bevriende oppositie'-zetels konden kabinetsplannen toch steunen op een meerderheid van 38 van de 75 Eerste Kamerleden.

Ook die gelegenheidscoalitie houdt door de uitslag van de provinciale verkiezingen te weinig zetels over in de senaat. D66, ChristenUnie en SGP hebben wel deels teruggewonnen wat VVD en PvdA verloren, toch komt deze gedoogconstructie niet verder dan 36 zetels.

Fractieleiders Pechtold (D66), Slob (ChristenUnie) en Van der Staaij (SGP) sorteerden vorige week al voor op de uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen. Ze gingen niet in op een uitnodiging van minister Dijsselbloem van Financiën om vooraf te praten over de begroting van volgend jaar.

Nieuwe Eerste Kamer 9 juni van start
De Kiesraad maakt donderdag om 16.00 uur in een openbare zitting in de Eerste Kamer de officiële uitslag bekend. De nieuwe Eerste Kamerleden worden op 9 juni geïnstalleerd.

Rutte: kabinet kan door

'Ik ben ervan overtuigd dat voor verstandig beleid altijd meerderheden zijn te vinden', reageert premier Rutte op de uitslag. Het kabinet kan volgens hem door. 'De afgelopen periode had het kabinet bij het werken aan het herstel ook geen meerderheid in de Senaat.' Met 'de steun van verstandige partijen' wil Rutte doorwerken aan het herstel van de economie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden