Coalitie dicht bij crisisakkoord

De coalitiepartijen zijn dicht bij een definitief akkoord over een pakket maatregelen tegen de economische crisis. CDA, PvdA en ChristenUnie willen hun plan van aanpak dinsdag bespreken met de vakbonden en werkgevers....

ANP

De zes onderhandelaars hebben in de nacht van maandag op dinsdag een gespreksmarathon onder leiding van premier Jan Peter Balkenende beëindigd. Ze onderhandelden bijna zestien uur over crisismaatregelen. Dat leidde tot een belangrijke doorbraak.

De regeringspartijen zijn het eens geworden over bezuinigingen in 2011, het laatste jaar van deze kabinetsperiode. Naar verluidt wil dat coalitie dan ongeveer 5 miljard euro besparen. Harde voorwaarde is wel dat de economie voldoende is aangetrokken.

Ook een stapsgewijze verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar is aanstaande. Onduidelijk is nog vanaf welk jaar de AOW-leeftijd wordt opgetrokken en in welke stappen. De onderhandelaars bespraken ook een voorstel om het eigenwoningforfait voor huizen boven de 1 miljoen euro te verhogen.

De ingrepen in 2011 vormden lange tijd het grootste twistpunt sinds de drie coalitiepartijen op 5 maart begonnen aan hun onderhandelingen. De PvdA zette voor de rest van deze kabinetsperiode vooral in op investeringen, het CDA daarentegen wilde zo snel mogelijk ingrijpen om de rekening niet door te hoeven schuiven naar de toekomst. De ChristenUnie wilde wel bezuinigen in 2011, maar wilde niet een net opbloeiende economische groei weer in de kiem smoren.

Behalve over bezuinigingen spraken de partijen de afgelopen weken ook over investeringen om de economie aan te jagen en maatregelen om de overheidsfinanciën op langere termijn gezond te houden. Eerder al vonden de onderhandelaars elkaar in een pakket investeringen van 5 à 6 miljard euro. Het gaat dan om onder meer de aanpak van jeugdwerkloosheid, het naar voren halen van bouwprojecten, en investeringen in duurzaamheid.

Van de sociale partners wordt loonmatiging gevraagd. FNV-voorzitter Agnes Jongerius beklaagde zich er zondag nog over dat minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) de lonen voor drie jaar wil bevriezen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden