Coalitie blij met militair aanzoek van VS

De partijen van de regeringscoalitie, CDA, VVD en D66, zijn blij dat Nederland mag meepraten over de toekomstige Amerikaanse militaire strategie....

Van onze verslaggevers

Het Amerikaanse ministerie van Defensie wil met Nederland praten over zijn militaire strategie voor de komende vier jaar, zo lekte maandag uit. 'Nederland blijkt een bondgenoot te zijn die serieus wordt genomen, ook als het om kritiek gaat', stelt CDA-Kamerlid Brinkel tevreden vast. Hij voorziet een versterking van de transatlantische betrekkingen. Zijn VVD-collega Van Baalen noemt het Amerikaanse aanbod 'een verheugende zaak'. Maar volgens hem moet Nederland niet 'een soort onderaannemer' willen zijn, die op verzoek meedoet aan militaire operaties.

Nederland behoort tot een select gezelschap bondgenoten die invloed mogen uitoefenen. Het Pentagon wil van deze landen weten op welke wijze zij kunnen bijdragen aan militaire operaties. De gesprekken vinden plaats buiten de NAVO en de Verenigde Naties om.

Dat is precies de reden waarom de linkse oppositie niet zit te wachten op Amerikaans-Nederlands onderonsjes. SP en PvdA vrezen dat de Nederlandse krijgsmacht een soort 'gereedschapskist' wordt waar Washington naar believen een greep in doet. 'Zo dreigen we onze zelfstandigheid te verliezen', stelt SP-Kamerlid Van Bommel. Beide partijen eisen dat het kabinet schriftelijk opheldering verschaft.

PvdA-Kamerlid Koenders voorziet dat de rol van de NAVO wordt uitgehold. 'Terwijl daar prioriteiten worden gesteld en militaire operaties worden afgestemd.' Hij noemt het een 'illusie' dat Nederland buiten de NAVO om 'invloed kan kopen' in Washington. Verder vreest hij dat de Tweede Kamer niet wordt ingelicht over militaire samenwerking met de VS.

De VVD vindt Koenders veel te pessimistisch. 'Een klein land dat veel doet, heeft veel invloed. De PvdA zegt zelf altijd: we moeten invloed uitoefenen op het Amerikaanse beleid', zegt Kamerlid Van Baalen. 'Nu ligt die mogelijkheid er, en dan krabbelen ze terug.'

Coalitiepartner D66 vindt dat Nederland het Amerikaanse verzoek niet kan weigeren. 'Dat zou onze invloed verminderen, terwijl we die juist moeten vergroten', zegt Kamerlid Bakker. 'We zijn het namelijk vaak niet eens met de VS, denk maar aan de behandeling van gevangenen op Guantanamo Bay.' Toch wil Bakker voorkomen dat Nederland zonder goedkeuring van de NAVO of de VN militaire toezeggingen doet.

De NAVO vindt bilateraal overleg tussen de VS en Nederland geen bedreiging voor het bondgenootschap. 'Dit is volkomen normaal. Het gebeurt al jaren zo', zegt woordvoerder Appathurai.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden