'Coalgate' verlamt Indiase politiek

De Indiase regering zit flink in haar maag met een rel over mogelijke corruptie bij de verlening van overheidsvergunningen voor de ontginning van steenkoolvelden, in de media al 'Coalgate' gedoopt. De oppositie eist dat premier Singh aftreedt.

AMSTERDAM - Federale agenten van het Central Bureau of Investigation (CBI) zijn dinsdag bedrijfskantoren en huizen binnengevallen in tien steden verspreid over heel India. Ze waren op zoek naar bewijzen van onregelmatigheden bij de gunning van de steenkoolconcessies aan private en overheidsbedrijven.

De vergunningen voor steenkoolvelden in vooral Oost-India zouden tot 2009 door een overheidscommissie zonder enige vorm van openbare aanbesteding en ver onder de marktprijs zijn verkocht. Dat zou de staat 33 miljard dollar hebben gekost.

Vorige maand stelde de Indiase rekenkamer in een rapport al kritische vragen bij het gebrek aan transparantie bij de gunning van de kolenvelden. Het gaat om minstens 142 concessies in de periode tussen 2004 en 2009.

Vijf relatief kleine, niet beursgenoteerde staal- en bouwbedrijven staan onder verdenking, waaronder Vinni Iron & Steel, JLD Yavatmal Energy, Jas Infrastructure en AMR Iron & Steel. Een aantal hooggeplaatste managers is in staat van beschuldiging gesteld op grond van samenzwering en fraude.

De affaire is pijnlijk voor de regering van premier Manmohan Singh, die toch al onder vuur ligt omdat de Indiase economie, de op twee na grootste van Azië, door de eurocrisis en de zwakke Amerikaanse groei aan het kwakkelen is geraakt en de regering te traag zou zijn met hervormingen.

Maandag stelde de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley het groeicijfer voor de Indiase economie voor het lopende begrotingsjaar bij van 5,8 naar 5,1 procent. De bank waarschuwt dat de groei in het fiscale jaar 2013 kan afnemen tot 4,3 procent, tenzij de regering haar passieve opstelling laat varen, het begrotingstekort aanpakt en meer buitenlandse investeringen aantrekt.

De regering-Singh besloot maandag vaart te zetten achter een al voorgenomen onderzoek naar 58 steenkoolvelden waarvan de concessiehouders een waarschuwing hebben gekregen omdat zij de velden tegen de afspraken in nog niet in productie hebben genomen. De regering is tot 15 september gerechtigd om reeds afgegeven vergunningen weer in te trekken.

Volgens Indiase media hebben sommige concessiehouders zich valselijk voorgedaan als mijnbouwbedrijven om een concessie in de wacht te slepen die ze later konden doorverkopen. Andere bedrijven zouden nauw verbonden zijn met politieke partijen.

Onder de bedrijven die hun mijnbouwvergunning kunnen verliezen zijn het aan Euronext Amsterdam genoteerde staalconcern ArcelorMittal, de aluminiumgigant Hindalco Industries en de energieconcerns GVK Power & Infrastructure en Tata Power.

De affaire heeft de Indiase politiek in chaos gestort. De grootste oppositiepartij Bharatiya Janata Party (BJP) eist het aftreden van de regering-Singh. De BJP traineert voorlopig alle voortgang in het parlement. Zij eist dat de regering de uitgegeven steenkoolconcessies intrekt en een onafhankelijk onderzoek instelt.

Premier Singh, van de Congrespartij van Sonia Gandhi, houdt vol dat zijn regering altijd op een competitieve openbare aanbesteding van de steenkoolvelden heeft aangedrongen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden