Coaches leveren macht in

Heeft het presidium van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond, bang als het tijdens de Spelen van Athene niet aan de hoge verwachtingen van sportkoepel NOC*NSF te kunnen voldoen, de bondscoaches onder curatele gesteld?...

In 2000 grossierde de hippische afvaardiging in Sydney in olympische medailles. Goud voor springruiter Jeroen Dubbeldam (en zijn schimmel De Sjiem), zilver voor zijn compaan Albert Voorn (en Lando), nog eens goud voor Anky van Grunsven, de koningin van de piaffe, en dressuurzilver in de landenwedstrijd.

NOC*NSF en KNSB hebben, gei¿nspireerd door deze successen, de olympische lat hoog gelegd, zo hoog dat het maar de vraag is of de bondscoaches Bert Rutten (dressuur) en Bert Romp hun verheven taak wel aankunnen.

Het bondsbestuur is daar zelf niet ten volle van overtuigd. Dat moge blijken uit het feit dat het heeft besloten een commissie van advies op Romp en een onvervalste selectiecommissie op Rutten los te laten.

Dat riekt naar bevoogding, curatele zelfs, maar daar is volgens bondsdirecteur George de Jong geen sprake van. 'Onze coaches houden hun vrijheid. Maar we hebben Bert Romp wel gezegd het belangrijk te vinden dat hij aangeeft welke personen hem van advies zouden willen dienen.'

Romp ging akkoord en vond drie vrienden bereid de commissie te bemannen: Willy van der Ham, ex-stalbaas van Leon Melchiors stoeterij Zangersheide en oudspringruiter, voormalig bondscoach en oud-topruiter Henk Nooren en de onlangs vervroegd uitgetreden topper Emile Hendrix.

Romp heeft van het illustere drietal weinig te duchten, zegt De Jong. 'Bert is en blijft de baas. Daarover bestaat geen enkele twijfel. Maar in onze wereld zijn de belangen nu eenmaal bijzonder groot. Dan is het verstandig met bepaalde mensen te praten, bijvoorbeeld om elke zweem van partijdigheid weg te nemen.'

Ook de hoogste baas van de door teleurstellende resultaten geplaagde dressuurselectie, Bert Rutten, bezit niet de absolute macht. De Limburger die eind vorig jaar Jan Peters uit zijn lijden verloste, moet de macht delen met een driehoofdige selectiecommissie, maar hij wil niet anders.

De Jong: 'Rutten heeft ten tijde van de onderhandelingen duidelijk aangegeven dat hij niet het gevoel wilde hebben de enige te zijn die alles zou moeten bepalen en beslissen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden